dragan_kapicic_predsednik_KSSKapičić: Kosovo bi u FIBA, KSS neće prihvatiti diskusiju na tu temu
Ako Košarkaški savez Kosova (KSK) na predstojećem kongresu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) u Istanbulu zatraži članstvo u toj organizaciji, Košarkaški savez Srbije (KSS) oštro će reagovati.
Predsednik KSS Dragan Kapičić izjavio je danas da Srbija neće prihvatititi diskusiju na tu temu – ako se ona nađe na dnevnom redu kongresa FIBA, koji se održava od 4. do 6. septembra.
-Srbija tu ima kristalno jasan stav i ne prihvata diskusije na takve teme. Kosovo se, i po rezoluciji (1244 Saveta bezbednosti) UN smatra integralnim delom Srbije. KŠ može da odbije diskusiju, da zatraži odbijanje diskusije ili, u krajnjem slučaju, da ne učestvuje u raspravi – rekao je Kapičić.
On je podsetio da je u većini međunarodnih sportskih saveza uslov za prijem članstvo države u UN i Međunarodnom olimpijskom komitetu.
Na pitanje da li je tačno da Kosovo uveliko lobira za prijem, Kapičić je rekao da „lobiranja uvek ima“.
-Lobiranja ima sigurno, to je konstantno kad je reč o temama koje su oslonjene na političku bazu. Mi ćemo se držati našeg stava, koji je veoma jasan, međunarodnog prava koje nam daje osnovu da se borimo za tu poziciju. Sve dok je uslov za prijem članstvo u UN i MOK, to je pravac kojim moramo da idemo i da se borimo – zaključio je Kapičić.
KSK je već nekoliko puta neuspešno pokušavao da se domogne članstva u FIBA, a poslednji put u novembru, kada ih je u tome osujetio bivši član Borda i predsednik Partizana Predrag Danilović, uz pomoć predstavnika Rusije i Grčke.
Interese Kosova pred Bordom FIBA tada je zastupao Košarkaški savez Holandije.
KSK već 11 godina organizuje šampionat Kosova na kojem učestvuje deset timova, dok drugi rang takmičenja ima samo dve ekipe. Šampioni i najbolji klubovi iz te lige, u kojoj su kao treneri radili i neki stručnjaci iz bivših jugoslovenskih republika, za sada nemaju pravo nastupa u evrokupovima.
Na čelu Saveza je nekadašnji sportski novinar Radio televizije Priština Erold Belegu.
Rukovoodstvo KSK, slično ostalim sprotskim savezima na Kosovu, od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine pokušava da se izbori za članstvo u međunarodnim telima, ali za sada su u tome uspeli samo rukometaši i stonoteniseri.
Rukometni klubovi sa Kosova već pet godina nastupaju u evrokupovima, ali reprezentacija nema pravo nastupa u zvaničnim međunarodnim takmičenjima.
U stonom tenisu važe drugačija pravila nego što je to slučaj u većini drugih međunarodnarodnih sportskih tela. Međunarodna stonoteniska federacija je još pre razdvajanja Srbije i Crne Gore 2006. godine primila u članstvo, odvojeno, nekadašnje republike zajedničke države.
Povezana vest:  Veolija novi sponzor Crvene zvezde