bitef_2010Belgijski reditelj Jan Lauers otvara 44. Bitef
Ovogodišnji, 44. Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) otvoriće 15. septembra u Sava centru belgijski reditelj Jan Lauers (Lauwers), najavili su danas organizatori te manifestacije.
Na 44. Bitefu biće izvedene dve predstave u Lauersovoj režiji – „Izabelina soba“, kojom će 15. septembra festival biti otvoren, i „Kuća jelena“, koja je na programu dva dana kasnije, 17. septembra.
O dobitniku gran prija Bitefa „Mira Trailović“ ove godine odlučivaće žiri kojim predsedava hrvatska pozorišna umetnica Nataša Rajković, rekla je na konferenciji za novinare koselektorka Bitefa Anja Suša.
U žiriju će biti i pozorišna kritičarka iz Rusije Elena Kovalska, rediteljka i dramska spisateljica iz Rumunije Đanina Karbunariju, glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev.
Pored Lauersovih predstava, koje izvodi „Nidkompani“ iz Brisela, u glavnom programu 44. Bitefa nastupiće još osam pozorišnih trupa iz ukupno sedam zemalja.
Selektori Bitefa Anja Suša i Jovan Ćirilov uvrstili su u glavni program dve domaće predstave – „Bahanatkinje“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Stafana Valdemara Holma i „Ko bi hteo mamu kao moju“ Dalije Ahin, u produkciji Servisa za savremeni ples „Stanica“.
Veliki pozorišni i književni jubilej – 150 godina od rođenja Antona Čehova – biće obeležen predstavama „Ujka Vanja“ u režiji pokojnog Jirgena Goša i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina i „Tri sestre“ Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra „Okolo“.
Povodom jubileja biće održana i tribina na temu „Čehov u 21. veku“, na kojoj će učestvovati eminentni domaći i inostrani pozorišni stvaraoci, rekla je Anja Suša.
Za gran pri 44. Bitefa nadmetaće se i predstave „Frankenštajn projekt“ Ivet biroa iz Budimpešte, u režiji Kornela Mundruca, „Tužni tropi“ Virđilija Sijenija, u izvođenju njegove kompanije iz Firence, kao i predstava „T.E.O.R.E.M.A.“ Gžegoža Jažine iz Varšave.
U glavnom programu 44. Bitefa biće izvedena i predstava Janeza Janše i Dušana Jovanovića „Spomenik G2“, u produkciji teatra „Maska“ i Mesnog gledališča iz Ljubljane.
Ove godine će, za razliku od prethodne, biti održan prateći program domaće pozorišne produkcije „Šoukejs“ koji, prema rečima selektorke Ane Isaković, „otkriva socijalno-psihološku mrežu u koju smo uhvaćeni, uz pozorišno ekspliciranje teme identiteta“.
U taj program uvrštene su predstave „Pomorandžina kora“ Novosadskog mađarskog pozorišta, „Bog je DJ“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, „Mnogo nas je“ i „Džeki Kenedi / Medeja“ Bitef teatra i „Plaža“ Andraša Urbana.
I ove godine biće održani prateći program „Bitef polifonija“ i „Bitef na filmu“, kao i nekoliko izložbi i tribina.
Cene karata za ovogodišnji Bitef su između 1.000 i 2.000 dinara, a ulaznice su u prodaji od 1. septembra.
Povezana vest:  Predstavljanje knjige „Zašto skačem" u sredu, 1. aprila