srbija_reprezentacijaSP TURSKA 2010

Srbija u četvrtfinalu posle pobede nad Hrvatskom

 

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se danas u četvrtfinale Svetskog prvenstva, pošto

je u Istanbulu pobedila Hrvatsku sa 73:72 (19:27, 15:13, 20:14, 19:22).

Srbija će u četvrtfinalu u sredu igrati sa pobednikom duela Grčka – Španija, koji počinje u 20.00.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Nenad Krstić sa 16 i Aleksandar Rašić sa 15 poena. Hrvatsku je predvodio Marko Popović sa 21 poenom.

Srbija je pobedila u poslednjoj sekundi izuzetno uzbudljivog meča, pošto je Rašić pogodio prvo i namerno promašio drugo slobodno bacanje.

Ekipe su se smenjivale u vođstvu. Hrvatska je imala vođstvo u prvom poluvremenu, da bi Srbija krajem treće četvrtine povela, a „vatreni“ su uspeli da izjednače u poslednjim sekundama penalima Popovića.

Povezana vest:  Košarkaši Partizana poraženi u Zadru

Veliki rivali odigrali su jedan od najuzbudljivijih mečeva u istoriji međusobnih obračuna. Srbija je povela sa 5:0, a onda je Hrvatska uzvratila i preuzela vođstvo.

Evropski vicešampion Srbija imao je samo jednog raspoloženog igrača do tada, kapitena Krstića. Hrvatska je bila bolja u skoku, a do vođstva je došla poenima Roko-Lenija Ukića i Marka Banića, kojima su se posle priključili Ante Tomić i Bojan Bogdanović.

Hrvatska je na kraju prve četvrtine vodila sa osam poena prednosti 27:19. Igrači Srbije uspeli su u drugoj četvrtine na kratko da izjednače na 29:29, a do poluvremena su „jurili“ prednost rivala, ali bezuspešno.

Povezana vest:  Ana Dabović: Timskom igrom do cilja

Hrvatska je bila dominantna u skoku, pošto je u prvom poluvremenu imala 10 skokova, na spram dva skoka Srbije.

U drugom poluvremenu Srbija je uspostavila ravnotežu u skoku, a Krstiću su se priključili Veličković i Rašić, dok su svoje vredne uloge odigrali i ostali prvotimci.

Teodosić je trojkom krajem treće četvrtine doneo prvu prednost Srbiji posle one početne – 52:50, a Milan Mačvan je košem obezbedio malo vođstvo svom timu pre poslednjih 10 minuta.

„Orlovi“ su u poslednjih 10 minuta imali prednost od sedam poena prednosti u nekoliko navrata, a prvi put na 61:54.

Hrvati su, međutim, sigurnom igrom, velikom upornošću, ali i greškama Srbije na 11 sekundi i šest stotinki pre kraja prišli na 70:69. Tada je Teodosić loše izveo loptu, koju je uhvatio Bojan Bogdanović i dodao Popoviću, na kome je odmah napravljen faul.

Povezana vest:  EVROLIGA, ŽREB ZA TOP 16, CSKA u grupi sa Olimpijakosom

Hrvatski bek je doneo izjednačenje, ali je promašio drugo bacanje, da bi u sledećem napadu Duško Savanović asistirao brzo Rašiću za koš prednosti. Srbija odmah napravila faul, Popović je ponovo bio precizan za 72:72, pet sekundi pre kraja.

U poslednjoj sekundi meča, Rašić je ušao pod koš, ali ga je faulirao Davor Kus. Bek Srbije pogodio je prvo slobodno bacanje, a drugo je namerno promašio da bi potrošio poslednji sekund.