turska_reprezentacijaSP TURSKA 2010

Tanjević napravio tim za velika dela

 

U borbi za veliko finale šampionata sveta za kosarkaše u Turskoj reprezentacija Srbije sastaće se sutra sa domaćom selekcijom, koju sa klupe veoma uspešno predvodi poznati stručnjak Bogdan Tanjević.

Čovek koji voli da insistira na inovacijama u košarci preuzeo je nacionalni tim Turske 2004. godine u trenucima kada je najpoznatija generacija tamošnjih igrača polako posustajala na velikim takmičenjima.

Tanjević je odmah napravio radikalni zahvat. Značajno je podmladio tim, ne obazirući se na kritike starijih zvezda koje su još želele da nastupaju pod turskom zastavom.

Bio je to veoma hrabar potez, s obzirom na ugled koji su u javnosti imali nosioci igre reprezentacije Turske na šampionatu Evrope 2001. godine. Tada je sjajna ekipa na čelu sa Mirsadom Turdžanom, Mehmedom Okurom i Ibrahimom Kutlajem osvojila na domaćem terenu srebrnu medalju, za sada jedino odličje Turaka na velikim takmičenjima.

Povezana vest:  JADRANSKA LIGA, Rezultati 11. kola Jadranske lige i tabela

Tanjević je, međutim, imao veoma jasan stav i koncepciju, pošto je želeo da pruži šansu mladim snagama i od talentovanih igrača stvori moćan tim, kadar da se domogne pobedničkog postolja.

Predvodnik „novog talasa“ turske košarke je Ersan Iljasova, igrač rodom iz Uzbekistana, za koga su domaćini prvenstva sveta morali dobro da se pomuče da bi ga videli u državniom timu. Igre i ponašanje Iljasove na terenu pokazaili su da trud nije bio uzaludan.

Tanjević je bio uporan u forsiranju Iljasove i odmah mu je dodelio ulogu nosioca igre. Plodove te vizionarske odluke čini se da iskusni trener tek sada ubira, s obzirom da 23.godišnji Iljasova igra i životnoj formi.

Povezana vest:  EP LITVANIJA 2011, Mekejleb odveo Makedoniju u četvrtfinale

Iako je Tanjević uporno tvrdio da se tim priprema za Mondijal 2010. godine i da su rezultati sa prethodnih takmičenja samo „prolazna vremena“, čini se da su Turci i ranije mogli da učine nešto više. Za uspeh im je nedostajao pravi Hidajet Turkoglu, koji često nije igrao na visokom nivou.

Prošle godine na kontinentalnoj smotri u Poljskoj Turkoglu je igrao sam za sebe i nije ostavio upečatljiv utisak. Sada je, međutim, potpuno uklopljen u turski koncept igre koji se zasniva na veoma čvrstoj i pokretljivoj zonskoj odbrani, kao još jednom izumu njihovog selektora.

Povezana vest:  Crvena zvezda želi pobedu nad Benetonom

Ostali reprezentativci nemaju takav ugled u javnosti, a među njima po kvalitetu odskaču dva Omera, Ašik i Onan, kao i nekadašnji centar beogradskog Partizana Semih Erden.

Turci igraju veoma dobro na šampionatu. Čini se da im prija uloga favorita i ogromna podrška sa tribina. Sve protivnike do sada Tanjevićevi učenici su deklasirali, a veći napor uložili su u susretu protiv Portorika.

Širom Turske ponovo je popularna pesma „Dvanaest divova“, koja se pojavila 2001. godine u spomen na „heroje nacije“ – učesnike finalnog meča prvenstva Evrope u Istanbulu.

Sastav reprezentacije Turske: Čenk Akjol, Sinan Guler, Bariš Ermiš, Omer Onan, Ersan Iljasova, Semih Erden, Kerim Tunčeri, Oguz Savas, Kerem Gonlum, Enver Arslan, Omer Ašik i Hidajet Turkoglu.