FIBA_turska_2010_logoSP TURSKA 2010

Srbija bez finala Svetskog prvenstva

 

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale Svetskog prvenstva u Turskoj, pošto je večeras izgubila od domaćina sa 83:82 (17:20, 18:20, 25:21, 22:20). Srbija je vodila tokom skoro celog meča, dok je Turska, posle početnog 4:3, povela tek u poslednjoj četvrtini, a pobedu obezbedila u poslednjoj sekundi. Domaćin šampionata smanjio je vođstvo „orlova“ tada posle nesportske lične greške i poena Kerima Tundžerija.

Srbija je imala pola sekunde za poslednji napad, ali ga nije iskoristila. Marko Kešelj postigao je 18 poena za Srbiju, dok je najefikasniji u turskom timu bio Hidajet Turkoglu sa 16 poena. Srbija će se za bronzanu medalju u nedelju u 18.00 boriti sa Litvanijom, a u finalu će igrati Turska i SAD. Ekipe su odigrale jako napetu utakmicu. Srbija je uglavnom kontrolisala ritam i rezultat i uspevala je da održi razliku i odoli naletima Turaka.

Povezana vest:  Poraz Srpkinja u Poljskoj

Srbija je odlično šutirala u prvom poluvremenu, pogađala trojke I imala često prilike da pravi napade zbog dobre odbrane. Turci su igrali izuzetno agresivno i grubo, sa posebnom pažnjom u odbrani na

Miloša Teodosića.

„Orlovi“ su kontrolisali utakmicu dobrom odbranom i dobrim šutem za tri poena. Turci su u nekoliko navrata dolazili do izjednačenja, ali je uvek neko iz tima Srbije uspevao da prekine nalet i utiša 16.000 navijača u dvorani „Sinan Erden“. Evropski vicešampion Srbija vodila je sve do sredine poslednje četvrtine, kada je imala 72:64. Tada je počeo nalet Turaka i tada se raspoloženom Turkogluu priključio Kerem Tundžeri, koji je trojkom održao tim u igri.

Povezana vest:  Ulaznice za Zvezda - PAO od srede u prodaji

Odmah zatim, Omer Onan smanjio je na 72:69. Duško Savanović trojkom je na kratko vratio prednost, ali onda je Omer Ašik dao koš za 75:71, uz nesportsku ličnu grešku za tim Srbije. Tundžeri je tada postigao pet poena za vođstvo Turaka, tri minuta pre kraja utakmice.

Teodosić je promašio trojku, a Onan je pogodio jedno slobodno bacanje za 75:78. Ipak, Nenad Krstić, Kešelj i Veličković uspeli da vrate prednost Srbiji na 82:81, 4,3 sekunde pre kraja. Domaći tim iskoristio je nepažnju u odbrani prilikom ubacivanja lopte sa strane i Tundžeri je doneo prednost svom timu. Za poslednji napad Srbije ostalo je pola sekunde. Teodosić je sa pola terena bacio loptu pod koš do Veličkovića, ali ga je na putu izblokirao Semih Erden za veliku radost domaćih navijača.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobede Lejkersa, Bostona i Filadelfije