nba_novi_logoŠampion Evrope pobedio prvaka NBA

 

Evropski prvaci, košarkaši Barselone pobedili su večeras na domaćem terenu šampiona NBA lige Los Anđeles Lejkerse sa 92:88 (21:24, 24:20, 23:26, 24:18).

Najefikasniji u Barseloni bili su Pit Mikel sa 26 poena i Huan Karlos Navaro sa 25, dok su u Lejkersima najviše poena postigli Pau Gasol (25) i Kobi Brajant (15).

Doprinos pobedi Barselone dao je i srpski reprezentativac Kosta Perović, koji je na terenu proveo 14 minuta i zabeležio četiri poena uz četiri skoka.

Košarkaši Lejkersa bolje su počeli meč i već nakon jednog minuta igre su poveli sa 10:4 što je ujedno bila i najveća prednost koju su imali u prvom delu meča. U tom delu igre Kobi Brajant postigao je samo tri poena i to sa linije za slobodna bačanja.

Povezana vest:  EP SLOVENIJA 2013, Slovenci naneli prvi poraz Italiji, Grčka srušila Španiju

Barselona je na početku druge četvrtine stekla i najveću prednost od četiri poena (30:26) zahvaljujući poenima Sade, Perovića i Lakoviča. Do kraja druge četvrtine ekipe su se smenjivale u vođstvu da bi na odmor Lejkersi otišli sa prednošću od tri poena.

Najveća uzbuđenja na terenu viđena su u trećoj četvrtini. Bolje su počeli Lejkersi i serijom 9:2 poveli sa 53:47. Tada je na parket ponovo izašao Brajant, koji je tek u četvrtom minutu tog dela igre postigao svoj prvi poen iz igre. U tim trenucima meča Lejkersi su i stigli do prve dvocifrene prednosti (60:49).

Povezana vest:  Perasović potpisao dvogodišnji ugovor sa Efesom

Kada je izgledalo da su uspeli da slome otpor Barselone, samo nekoliko dobrih akcija Mikela i Vaseza bilo je dovoljno da šampion Evrope smanji rezultat na 60:56. Do kraja treće četvrtine Barselona je uspela i da preokrene rezultat i povede trojkom Lakovača, ali je Gasol solo akcijom ipak održao prednost Lejkersa (70:68).

U poslednjoj deonici meča ekipe su se smenjivale u vođstvu, a Berselona je, zahvaljujući boljoj igri u odbrani i trojkama Mikela i Morisa i peonima Vaseza iz reketa, uspela dva minuta pre kraja da povede sa sedam poena razlike (86:79), što je bila i najveća prednost španske ekipe od početka meča.

Povezana vest:  Đilas i Kleut u FIBA: Protivimo se prijemu Kosova

Lejkersi nisu uspeli da iskoriste nekoliko greški Barselone u poslednjem minutu meča i nakon nekoliko pokušaja za tri poena i penal završnice nisu uspeli da ugroze pobedu evropskog prvaka.