Partizan u Top 16

Partizan – Lietuvos Rytras 97:67 (50:39) (26:18, 24:21, 22:22, 25:6)

 

aleksandar_rasic_1_kos_parKošarkaši Partizana otišli su u Top 16! Pobedili su crno beli u hali Pionir litvanski Rivas sa 30 poena razlike – 97:67. U prepunom hramu košarke ekipa Partizana porazila je, dotukla Litvanski tim koji je u Beograd došao da, čini se, odigra, rutinski meč i da pobedom uđe među 16 najboljih ekipa. Sada crno beli 13. januara putuju u Grčku na meč sa Olimpijakosom.

U prvoj četvrtini crno beli su počeli loše, u prvim sekundama ali se sve kasnije ispravilo. Dva minuta pred kraja prvog dela meča ekipa Duška Vujoševića vodila je 10 poena razlike (23:13). Milko Bjelica, član gostujućeg tima napravio je nesportsku ličnu grešku nad Kecmanom, 30 sekundi pred kraj prve četvrtine i Kecman je sa linije slobodnih bacanja pogodio sva tri puta ali su se košarkaši gostujuće ekipe iskupili i u poslednjoj sekundi postigli trojku.

U drugoj četvrtini crno beli su održavali prednost a osam minuta pred odlazak na odmor Aleks Marić se povredio i nije igrao u daljem toku meča. Na odmor su crno beli otišli zasluženo na odmor sa 11 koševa prednosti (50:39).

Povezana vest:  KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE, Mladenović iz Ergonoma najkorisniji igrač

Iako se mislilo da će crno beli krenuti napred i napraviti još veću razliku, možda i stići do magičnih 22 poena razlike, došlo je do pada u igri. Na odmor je trebalo da se ode sa rezultatom 69:61 za crno bele ali je Petar Božić u posednjoj stotinki treće četvrtine postigao trojku i opet odveo Parni valjak na +11 (72:61).

Poslednja četvrtina počela je furiozno za domaći tim. Prvo je Veseli zakucao a gosti su izgubili tri puta loptu u napadu. Tim iz Litvanije je tek posle tri ipo minuta postigao prvi koš u poslednjoj četvrtini. Nikako da crno beli stignu do +15, da pređu magičnu cifru od 13 poena prednosti protiv ekipe iz Viljnusa. I, napokon, Aleksandar Rašić na 5:05 do kraja odveo je tim na prednost od 16 poena razlike (79:63). Presingom McCalleba Partizan je imao novi napad i Vraneš je postigao nova dva poena, posle rovovske borbe ispod koša (njegov 13 poen) a rezultat je bio 81:63.

Povezana vest:  Zvezda slavila protiv Himkija

Na 3:40 do kraja meča crno beli bili su furiozni, vodili 20 poena razlike a gosti nisu, kako se u žargonu kaže“znali gde je levo“. A na 3:09 do kraja stiglo se do magične cifre od +22 (86:63). I sledeći napad gosti nisu postigli koš ali ni crno beli nisu postigli poen. Na 30 sekundi pred kraj meča crno beli vodili su 27 poena prednosti (90:63) i Litvanci su imali napad ali je Mitrović napravio strateški faul. Sledeći faul napravio je Vraneš a gosti realizuju oba slobodna bacanja.

I gostujuća ekipa je krenula, 17 sekundi pred kraj meča, na faulove. Rašić je stao na liniju slobodnih bacanja i ostvario oba koša a faul u napadu načinio je Jomantas (5 faul) a opet je lopta bila u posedu crno belih i ponovo je nad Rašićem napravljen faul, i opet je Rašić ubacio dva slobodna bacanja (94:65).

Poslednji napad imali su crno beli i Kecman je pogodio tri poena i 97:67.

Povezana vest:  Obeležno 70 godina postojanja KSS i 95 godina košarke u Srbiji

Treća godina za redom Novi podvig i nova pobeda crno belih u evroligi.

dusko_vujosevic_trener_parOdmah posle meča Duško Vujošević, prvi strateg ekipe rekao je:

-Bili smo svedoci, fenomenalnog ponašanja publike i igrači su se ponaali fantastični. Marić je bio povređen ali izgurali smo meč do kraja. Mariću nisu pokidani ligamenti ali trebaće mu pauza od nedelju ili dve.

Najviše koševa u timu crno belih postigao je Aleksandar Rašić (26), Roberts je ostvario učinak od 16 poena a odlični Vraneš 13.

Petar Božić kapiten ekipe posle meča rekao je:

-Napravili smo sa ovom utakmicom, obeležili smo jedan deo sezone a razlika je došla kao timski rezultat igre i zasluženo smo otišli u Top 16.

Partizan: Roberts 16, McCalebb 10, Kecman 12, Milošević 2, Rašić 26, Lešić 0, Mitrović 0, Božić 3, Marić 4, Vesely 7, Dekić 4, Vraneš 13.

Lietuvos Rytras: Popović 17, Babrauskas 2, Ginevicius 0, Borovnjak 2, Bjelica 10, Gecevicius 11, Zavackas 10, Buterlevicius 0, Jomantas 11, Sinica 0, Bayens 4.