Osam romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu
nin-logoPrema odluci NIN-ovog žirija kritike za roman godine, u najužem izboru se našlo osam naslova. Posle sveukupne kritičke rasprave o 133 dela, u najuži izbor odabrani su sledeći autori i romani: Rajko Vasić „Prsti ludih očiju”, Zvonko Karanović „Tri slike pobede”, Žarko Komanin „ Ljetopis vječnosti”, Grozdana Olujić „Glasovi u vetru”, Sandra Petrušić „Taoci”, Dorđe Pisarev „A ako umre pre nego što se probudi”, Dejan Stojiljković „Konstantinovo raskršće” i Mirjana Urošević „Park Karmen Maćado”.
Na sastanku održanom danas NIN-ov žiri kritike u sastavu Milan Vlajčić, predsednik, Aleksandar Ilić, Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Mladen Šukalo, kritički je razmotrio deset knjiga koje su pristigle do poslednjeg dana protekle godine i izdvojio za širi izbor još i roman Mirjane Mitrović „Mesečari iz Magruma” (Laguna).
Što se tiče izdavača po dva naslova imaju „Laguna” i Srpska književna zadruga i po jedan Zadužbina Petar Kočić – Banja Luka i Beograd, Plato, Agora i Alexandria.
Odluka o najboljem romanu godine biće saopštena tačno u podne 15. januara, posle završnog sastanka žirija koji će biti održan neposredno uoči saopštenja.

Povezana vest:  Čarolija na ledu "SNEŽANA I SEDAM PATULJAKA"u Štark areni od 7. do 9. decembra