jamont_gordon_cibona_i_jan_veseli15. kolo NLB lige

Cibona potvrdila lidersku poziciju

Cibona – Partizan 69:59 (25:18, 11:15, 13:16, 20:10)

 

U derbiju 15. kola NLB lige sastali su se Cibona i Partizan a trijumfovala je domaća ekipa. Bez Aleksa Marića crno beli nisu imali snage da se suprotstave košarkašima Zagreba. U većem delu meča viđena potpuno izjednačena a za pobedu domaćina najzaslužniji je  Marko Tomas koji je pokrenuo seriju trojki domaćina u poslednjih pet minuta na koju Partizan nije imao odgovor. Odsustvo Aleksa Marića pod obučima ponovo su apsolutno nadoknadili Slavko Vraneš i Lorens Roberts, mada je Amerikanac do kraja napravio previše grešaka u napadu. Ipak, nije bilo očigledno istrošenih Rašića, Mekejleba, Božića…, tako da su Zagrepčani sada na tri pobede rastojanja od trostrukog uzastopnog prvaka NLB lige.

Nije bilo dileme da će se Parni valjak oporaviti od startnog udara domaćina, samo je bilo pitanje kada. Ipak, nije bilo prijatno za goste kada su, predvođeni Markom Tomasom, Cibosi u 10. minutu poveli 25:13. Međutim, vrlo brzo je usledio odgovor.

Povezana vest:  Košarkaši Zvezde i dalje neporaženi u ABA ligi

Slavko Vraneš je ponovo zagospodario reketima, do poluvremena sakupio šest skokova i čak četiri rampe, što je potpuno poremetilo napad Perasovićevog tima koji je u drugom periodu postigao čak 14 poena manje nego u prvom. Na drugoj strani svi su ravnopravno raspodelili poene, pa je u 14. minutu na semaforu pisalo 29:29. Ipak, deficit crno-belih iz prve četvrtine bio je preveliki da bi se na veliki odmor otišlo egal, pa su Cibosi u nastavak ušli sa tri poena viška.

slavko_vranes_i_jan_veseli_cibPartizan jeste držao konce igre u svojim rukama, ali je problem predstavljala realizacija, posebno za tri poena. Kao da su se protiv Lijetuvosa istrošili svi osim Rašića čija je trojka u prvom poluvremenu bila jedina iz prvih 12 pokušaja gostiju. Međutim, Roberts i Vraneš su ponovo predstavljali sjajan tandem. Jedan je drugog upotpunjavao, Vraneš je već u 24. minutu sakupio sedam rampi i devet skokova, Roberts bio prvi sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Do prednosti, ipak, gosti nikako nisu uspevali da dođu.

Povezana vest:  FINALE PLEJ OF, Utakmica u Vršcu registrovana rezultatom 81:86

Na kratko, doduše, jesu, posle Kecmanove trojke u 26. minutu (43:42), ali je onda odgovorio Tomas sa pet poena. Sjajni Vraneš (tada je već imao 13 skokova) pobrinuo se da rivali u poslednju deonicu uđu u egalu (49:49).

U obostranoj nervozi, Roberts je jedini koji je poentirao iz crno-belog tima u prvih pet minuta četvrtog perioda, ali je vrlo brzo došao i do čak osam izgubljenih lopti. Ni na drugoj strani se napadači nisu proslavili, pa je zavladala rezultatska klackalica. Vujošević je zatražio tajm-aut, ali su njegovi puleni odmah potom primili trojku od Marka Tomasa (57:53 – 36. minut).

Povezana vest:  EVROLIGA, Žreb Top 16 faze Evrolige 4. Januara

Jedan od najboljih igrača lige je nastavio u istom ritmu, pa je prednost domaćih vrlo brzo narasla na plus šest, a kada su trojke vezali Bogdanović i Andrić (65:53), bilo je jasno da je kraj nadanjima crno-belih.

Cibona: Gordon 6, Radošević 4, Bagarić, Tomas 24, Rozić 12, Bogdanović 5, Brnas, Troha, Andrić 16, Zubčić, Princ 2.

Partizan: Kecman 10, Vraneš 6 (15 sk), Rašić 3, Milošević 2, Đekić 3, Veseli 9, Roberts 16, Lešić, Bešović, Mitrović, Mekejleb 7, Božić 3.

 

JUČE:

Zadar – Radnički 86:60

Helios – Široki 72:64

Hemofarm – Cedevita 87:71

Budućnost – Zagreb 82:73

Crvena zvezda – FMP 87:73

DANAS:

Bosna – Olimpija 79:76

Cibona – Partizan 69:59