euroleague_basketball_logoEVROLIGA

Derbi kola u Istanbulu

 

Derbi osmog kola Evrolige za košarkaše igra se sutra u Istanbulu, gde će ove sezone izvanredni turski Fenerbahče dočekati branioca trofeja špansku Barselonu.

Najpopularniji turski klub je iznenadio Katalonce u „Blaugrani“ i pobedio ih sa 69:61, najavivši da ekipa koja je prošle godine na ubedljiv način došla do kontinentalnog trona već u grupi ima dostojne rivale.

Fenerbahče ima formiran tim koji je stvaran prethodnih nekoliko godina, a plodove dugotrajnog rada iskusnog crnogorskog stručnjaka Bogdana Tanjevića „crno-žuti“ počeli su da ubiru.

Barselona u C grupi ima pobedu manje od Fenerbahčea i italijanskog Montepaskija, a novi poraz bi Katalonce definitivno odvojio od prve pozicije u C grupi.

Lijetuvos Ritas dočekuje francuski Šole od kojeg ima dva trijumfa manje, ali eventualna pobeda Litvanaca vraća neizvesnost u borbi za četvrto mesto u grupi u kojoj je bez ikakvih šansi za prolazak u Top 16 jedino zagrebačka Cibona.

Povezana vest:  NBA najavila povratak JR. NBA sadržaja „Igraj kao profesionalac” sa Moricom i Francom Vagnerom iz Orlando Medžika

U A grupi srpski prvak Partizan ide na najteže gostovanje u sezoni, slavnom izraelskom Makabiju u Tel Avivu. „Crno-beli“ su prošle sezone eliminisali Makabi na putu ka završnom turniru u Parizu, ali je novi ciklus takmičenja druga priča.

Pojačani Makabi je deklasirao novi tim Partizana u Beogradu, a u prethodnih sedam rundi učenici Davida Blata zabeležili su samo jedan poraz, pa je jasno da šanse Beograđana da trijumfuju peti put nisu baš izgledne.

U duelu timova koji imaju mnogo veće ambicije od trenutnog stanja na tabeli španska Kaha Laboral dočekuje ruski Himki. Pobeda je „očajnički“ potrebna sutrašnjim rivalima, a eventualni poraz im značajno kvari planove za prolazak među 16 najboljih ekipa u Evropi.

Poljski Prokom je nakon pet uzastopnih poraza krenuo u siloviti nalet, a pred prošlogodišnjim četvrtfinalistom u prethodna dva kola „pali“ su Himki i Kaha Laboral. U slučaju da sutra budu bolji od Žalgirisa, koji je u padu forme, u konkurenciju za plasman u drugi krug naći će se svih šest timova u grupi.

Povezana vest:  Košarkaši Partizana u polufinalu ABA Super kupa

Španska Unikaha nije favorit u meču B grupe protiv grčkog Olimpijakosa u Malagi, ali nije bila ni prošle sedmice u duelu sa Real Madridom. Trener Aito Garsija Renesens najjači je adut ekipe iz Andaluzije koja ima velike šanse da se domogne druge faze takmičenja.

Olimpijakos i dalje ne igra ubedljivo, a stručnjaci se slažu u ocenama da skupi tim Dušana Ivkovića ima kvalitet da bude na još većem nivou nego što je na početku evroligaške sezone.

Za razliku od Pirejaca koji, bez obzira na oscilacije „guraju“ po planu, košarkaši madridskog Reala ne pokazuju nikakav napredak u igri. Tim od koga se očekuju vrhunske partije može bukvalno od svakoga da izgubi, a igre izabranika Etorea Mesine daleko su od njihovog maksimuma.

Povezana vest:  FMP ubedljvo pobedio Cibonu

Real će u „Palasio Vistalegreu“ dočekati italijansku Romu, kojoj su bodovi preko potrebni u borbi za plasman u narednu fazu.

U B grupi situacija će biti mnogo jasnija nakon večerašnjeg okršaja u Belgiji, gde će Šarlroa ugostiti ekipu nemačkog Bamberga.

Derbi D grupe igra se u Atini gde će trofejni grčki Panatinaikos pokušati da prokrči put do liderske pozicije protiv slovenačke Olimpije. Malo ko se nadao uoči početka sezone da će sutrašnje odmeravanje snaga dva tima koja igraju u opremi zelene boje odlučivati o prvom mestu u grupi, ali „zmajčeki“ sa pet pobeda iz sedam kola imaju pravo da se nadaju velikom uspehu.