Košarkašice Srbije pobedile su večeras u Hali sportova „Ranko Žeravica“ u Beogradu Tursku sa 59:56 (13:15, 14:10, 17:14, 15:17), u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Srbiju je do prvog trijumfa u grupi E predvodila Nikolina Milić sa 17 poena, Ana Dabović dodala je jedan manje, dok je Aleksandra Crvendakić ubacila 14 koševa.

U ekipi Turske najbolji učinak imala je Kuanitra Holingvorts sa 17 poena.

Posle nesigurnog starta i lošeg šuta, izabranice Marine Maljković sredinom prvog dela uspele su da uhvate ritam sa rivalom.

Povezana vest:  Jonas Kazlauskas novi trener CSKA iz Moskve

Zahvaljujuću Aleksandri Crvendakić, koja je prva nameatila ruku i postigla sedam poena, Turkinje nisu mogle da naprave veliku razliku.

Pratila ju je Nikolina Milić, koja je pored Crvendakićeve, bila jedina raspoožena u ovom delu igre. Posle prvih 10 minuta, Turkinje su imale samo dva poena prednosti.

Druga deonica donela je veliku borbu. Turska je brzo od zaostatka došla do plus četiri, ali su Srbiju u meč trojkama vratile Ana Dabović i Dajana Butulija.

Povezana vest:  Džejms ponovo najbolji u Klivlendu, veliki preokret Bostona

Srpske košarkašice sve do finiša treće četvrtine održavale su prednost, a tada su Turkinje ušle u seriju i šutom za tri poena vratile neizvesnost u meč.

Da susret ne ode u drugom pravcu, potrudile su se Milićeva i Dabovićeva, koje su ponovo donele prednost spskom timu.

Poslednji deo aktulene osvajačice evropske bronze otvorile su na pravai način, a sredinom ovog dela uspele su po prvi put da odu na dvocifrenu prednost, 53:43.

Povezana vest:  Još traje spor Rusa i Amerikanaca oko finala iz 1972.

Nekoliko grešaka srpskih košarkašica, iskoristile su Čakir i Holingvorts koje su lako istopile plus 10. Do kraja mečca viđena je velika borba, a tačku na susret stavila je Bruks za konačnih 59:56.

Košarkašice Srbije sledeći mecu u kvalifikacijama za Evrobasket

2021 igraju u nedelju protiv Albanije u Draču.

PHOTO: ATAImages