kobe_bryant_nikeBrajant, Gasol i Skola zvezde zadnje decenije

 

Ekspertni tim hroničara u ACB ligi pozabavio se najboljim košarkašima poslednje decenije, kako na španskom tlu (u okviru tamošnje ACB lige), tako i ostalog dela sveta.

Za najboljeg svetskog košarkaša poslednjih deset godina je izabran Kobe Brajant, zvezda Los Anđeles Lejkersa, dok je na drugom mestuŠejkil O’Nil, koji je zajedno s Kobeom, na početku ove decenije, dominirao i Lejkersima, ali i NBA ligom. Na trećem mestu te liste je centar San Antonija Tim Dunkan, a četvrti je Dirk Novicki kao najbolji Evropljanin na toj listi.

Povezana vest:  Krespi: Moramo da dobijemo Zvezdu

Posebno su birani najbolji španski košarkaši, a prvi na toj listi je Pau Gasol, danas igrač LA Lejkersa, a nekada nosilac igre Barselone i Memfisa. Drugi je današnji odlični šuter Barselone Huan Karlos Navarro, a treći Rudi Fernandez, poslednjih godina igrač Portlanda, a nekada zvezda Huventuda.

Za najboljeg stranca ACB lige u ovoj deceniji je izabran Argentinac Luis Skola, koji je tada igrao u TAU Keramici, a danas je najbolji igrač Hjustona. Na drugom je mestu Dejan Bodiroga, nekada vođa Barselone, dok je treći Luis Bulok, koji još uvek igra u ACB ligi (Kahasol), a ranije je igrao za Unikahu i madridski Real.

Povezana vest:  Težak poraz Zvezde u Širokom Brijegu

Najbolji strani igrači u ACB ligi zadnjih 10 godina: 1. Luis Scola (TAU Ceramica)2. Dejan Bodiroga (Barcelona)3. Louis Bullock (Unicaja, Real Madrid, Cajasol)4. Tiago Splitter (TAU Ceramica)5. Lou Roe (Gijon, Alicante, Caja San Fernando)6. Elmer Bennett (TAU Ceramica, Real Madrid, Joventut, Cajasol)7. Pete Mickeal (Breogan, TAU Ceramica, Barcelona)8. Andreas Nocioni (TAU Ceramica)9. Šarunas Jasikevičius (Barcelona)10. Dejan Tomašević (TAU Ceramica, Pamesa)10. Fabrizio Oberto (TAU Ceramica, Pamesa)

Povezana vest:  EP DO 20 GODINA, Poraz Srbije od Đetića

Najbolji španski košarkaši zadnjih 10 godina: 1. Pau Gasol2. Juan Carlos Navarro3. Rudy Fernandez4. Felipe Reyes5. Jose Manuel Calderon6. Jorge Garbajosa7. Ricky Rubio8. Marc Gasol9. Carlos Jimenez10. Alberto Herreros

 

Najbolji košarkaši sveta zadnjih 10 godina:

 

1. Kobe Bryant

2. Shaquille O’Neal

3. Tim Duncan

4. Dirk Nowitzki

5. Manu Ginobili

6. LeBron James

7. Dwyane Wade

8. Kevin Garnett

9. Steve Nash

10. Theo Papaloukas