Košarkaši Los Andjeles Lejkersa plasirali su se u finale NBA lige, pošto su noćas u petoj utakmici finala Zapadne konferencije pobedili Denver sa 117:107.

Lejkersi su sa 4:1 izbacili Denver i prvi put posle 10 godina plasirali se u veliko finale.

Ekipu iz Los Andjelesa predvodio je Lebron Džejms tripl dabl učinkom od 38 poena, 16 skokova i 10 asistencija. To je bio njegov 27. tripl dabl u plej-ofu. Džejms je postao tek četvrti igrač koji se 10 puta plasirao u finale lige. Pre njega to je uspelo samo Bilu Raselu (12), Semu Džonsu (11) i Karimu Abdulu Džabaru (10).

Povezana vest:  Crvena zvezda dočekuje Bosnu

„Posao još nije završen. Za nas kao franšizu, izuzetno sam ponosan što sam deo povratka franšize gde joj je mesto, a to je igranje za titulu i predstavljanje Zapada ove godine u velikom finalu. Zbog toga sam došao ovde“, rekao je Džejms.

Lejkersi će u finalu igrati protiv šampiona Istočne konferencije, odnosno boljeg iz duela Bostona i Majamija. Posle pet mečeva Majmi vodi sa 3:2.

Povezana vest:  Zadar pobedio Tajfun u Jadranskoj ligi

U pobedi protiv Denvera Entoni Dejvis učestvovao je sa 27 pobeda, pet skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte, Aleks Karuzo i Deni Grin postigli su po 11 poena, a Dvajt Hauard devet poena i devet skokova. Redžon Rondo i Kajl Kuzma dodali su po osam poena.

U ekipi Denvera srpski centar Nikola Jokić postigao je 20 poena, uz sedam skokova, pet asistencija i tri ukradene lopte, a Džerami Grant ubacio je 20 poena, uz devet skokova. Džamal Marej utakmicu je završio sa 19 poena, osam asistencija i četiri skoka, a Pol Milsap sa 13 poena.

Povezana vest:  FAJNAL 4 ABA LIGA, Crvena zvezda poražena od Cibone, bez finala Jadranske lige

Nagetsi nisu uspeli i sedmi put da pobede u eliminacionoj utakmici. Oni su u prve dve runde uspeli da nadoknade zaostatak od 1:3, ali su ih sada Lejkersi zaustavili.

Lejkersi sada imaju 32 plasmana u finale NBA lige, najviše u istoriji. Za titulu se nisu borili otkako su 2010. godine pobedili Seltikse i osvojili 16. titulu.