EP_2011_Litvanija_logoEP LITVANIJA ŽREB

Sutra u Viljnusu žreb grupa za EP u košarci

 

U zgradi Litvanskog nacionalnog teatra u Viljnusu sutra će biti obavljen žreb za šampionat Evrope u košarci, koji će biti održan od 31. avgusta do 18. septembra ove godine.

Reprezentacija Srbije, koja će na predstojećoj kontinentalnoj smotri braniti srerbnu medalju osvojenu pre dve godine u Poljskoj, svrstana je u najjači, prvi „šešir“. To praktično znači da rivali našim najboljim košarkašima u prvoj fazi takmičenja ne mogu biti evropski šampion Španija, Grčka i Slovenija.

Povezana vest:  EVROLIGA, Partizan izgubio od Makabija

U drugom „šeširu“ su Francuska, Rusija, Hrvatska i Turska. Državni timovi Nemačke, Litvanije, Crne Gore i Belgije nalaze se u trećem, dok su u četvrtom „šeširu“ Velika Britanija, Makedonija, Izrael i Gruzija.

U peti „šešir“ svrstane su Italija, Bugarska, Poljska i Bosna i Hercegovina, a u najslabijem, šestom, su selekcije Ukrajine i Letonije, kao i dve reprezentacije iz dodatnih kvalifikacija u kojima će se krajem avgusta boriti Finska, Mađarska i Portugalija.

Povezana vest:  SVETSKA PRVENSTVA – FILIPINI, 1978, "Plavi tajfun" u Manili

Šampionat Evrope u Litvaniji biće prvi na kome učestvovati čak 24 ekipe. Odluka o povećanju broja učesnika doneta je uz mnogo osporavanja u momentu kada su već završene kvalifikacije.

Po šest timova biće razvrstano u četiri grupe, a najbolja tri iz svake plasiraće se u grugi krug. Kao i na prošlom Evropskom prvenstvu u drugoj fazi formiraju se po dve grupe sa po šest timova, a najbolja četiri iz obe plasiraće se u četvrtfinale.

Povezana vest:  EVROLIGA, Tri dileme pred poslednje kolo Top 16 faze Evrolige

Završnica prvenstva biće odigrana po nokaut-sistemu.

Osim Viljnusa, čast da ugoste najbolje evropske košarkaše imaće još pet litvanskih gradova – Kaunas, Alitus, Klaipeda, Penevežis i Sijaulija.

Ceremonije žreba počinje sutra od 18.30 časova, a Srbiju će predstavljati tim-menadžer reprezentacije Miroslav Berić.