Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je da će tim dati svoj maksimum u predstojećim duelima sa Slovačkom u kvalifiakcijama za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Košarkaši Srbije u drugom kvalifikacionom prozoru 25. februara dočekuju Slovačku u Beogradu, a tri dana kasnije gostuju istom rivalu.

„Nama je važno da sa što visee pobeda uđemo u drugu rundu, ali tu su i drugi prioriteti, da probamo da vidimo na koje igrače možemo da računamo za velika takmičcenja. Ništa se bitno ne menja. Vrlo je važano za vas koji pratite košarku , da objasnite javnostu zašto nisu pozvani Kalinić, Lučić, Micić…. Oni su na spisku, ali oni tog dan igraju u Evroligi. Sada je sitaucija drugačcija, jer većina klubova nije odigrala mečeve zbog korone, pa sada nadoknađuju vremenu kad mi igramo. Zvezda igra 27. a mi 28… To su situacije na koje ne možemo da utičemo. Bili bismo najsrećniji da su svi igrači ovde“, rekao je Pešić na konferenciji za medije u hali „Aleksandar Nikolić“.

Povezana vest:  REGIONALNA LIGA, Hemofarm slavio protiv Radničkog

Selektor je objasnio i situaciju sa igračkim kadrom pred dvomeč sa Slovačkom.

„Todorović, Jaramaz su povređeni, a to su igači koji nam trebaju, koji imaju talenat i potencijal, oni su prihvatili poziv sa odušvljenjem. Sinoć se povredio Avramović, slomio je nos. Tu je na treningu, verovatno će igrati sa maskom. Imali smo dva dobra treninga. Želimo da damo maksimum, da se dobro pripremimo. Loša priprema- loš rezulatat. Želimo da izvučemo maksimum, da dobro odigramo i dobijemo utakmicu“, rekao je Pešić.

Povezana vest:  Jokić: Moramo da se borimo, to je naša jedina šansa

On je dodao da je u odnosu na novembraski prozor sitaucija slična, ali da tada nije bilo igrača koji su zbog povrede izostali.

„Isto je, slična sitaucija. Tada nije bilo povreda, a sada su one došle. Igra se mnogo utakmica, odigrani su kupovi. To traži ogroman napor. Utakmice idu jedna za drugom, nema vremena za regeneraciju „, rekao je Pešić i dodao neće moći da računa na kapitena Miloša Teodosića.

Upitan je i da li će ipak biti „uskakanje“ igrača iz Evrolige, kao što je bio slučaj u prethodnom okupljanju.

„Videćemo, razgovarali smo sa Panatinaikosom za Nedovića, praktično nemoguća misija. Videćemo da li će pusitii Petruševa. Klubovi imaju važne utakmice. Nije ni nama ni njima lako“, istakao je Pešić.

Povezana vest:  Antić igra za Makedoniju na EP

Govorio je Pešić i o tome kakav je rival Slovačka.

Odigrali su fantastičnu utakmicu protiv Letonije. Jedna ekipa koja ima odličnu spoljnu liniju, dva sjajna beka, koji ne igraju ni u NBA ni u EL. Mi ih respektujemo i svakog analaziramo i pripremamo se , da sakrijemo mane, a istaknemo prednosti. Slovačka nije na nivou na Španije, Francuske, Slovenije… Košarka se igra u čitavoj Evropi, Pripremamo se kao da su najbiolji, znamo njihove kvalitete. Dođite da podržite našu ekipu. Ako nisu najbolji igrači, da im pomognemo da postanu najbolji. Treba nam podrška, mladići su motivisani i željni. To je naš najveći kvalitet, entuzijazam i motivacija“, zaključio je Pešić.

Foto: Milan Maričić/ATA Images