Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) danas je objavila da će na utakmici u okviru regularne sezone NBA Pariz 2023. u Accor Areni u Parizu (četvrtak, 19. januara 2023.) igrati šestostruki šampioni NBA lige Čikago Bulsi i trostruki NBA šampioni Detroit Pistonsi.

Karte za NBA utakmicu u Parizu 2023. biće puštene u prodaju kasnije. Ljubitelji NBA mogu da registruju svoje interesovanje u vezi sa ulaznicama i dobiju informacije o predprodaji i ostalom na  NBAEvents.com/ParisGame.

NBA utakmica u Parizu 2023. biće treća utakmica za Bulse u Parizu, pošto su odigrali dve predsezonske utakmice u glavnom gradu Francuske 1997. godine. U Čikagu trenutno igra petostruki NBA Ol-Star DeMar DeRozan, dva puta NBA Ol-Star i šampion u zakucavanju Zek LaVin, i dvostruki NBA Ol-star Nikola Vučević (Crna Gora). Bulsi su osvojili šest NBA šampionata u periodu od osam godina, postavši tek treća franšiza u istoriji lige koja je dva puta osvojila tri uzastopne titule (1991-93 i 1996-98).

Pistonsi će igrati svoju prvu utakmicu u Francuskoj, a prethodno su igrali utakmice regularne sezone u Londonu (2013) i Meksiko Sitiju (2019). Detroit trenutno ima prvog pika na draffrt 2021 Kejda Kaningema, osvajača zlatne olimpijske medalje 2020 Džeramija Granta, 7. pika na draftu 2020 Kilijana Hejsa (Francuska) i članove najboljeg NBA tima rukija za 2021: Sadika Beja i Isaiju Stjuarta. Pistonsi su osvojili NBA šampionate 1989, 1990. i 2004. i igrali su šest uzastopnih nastupa u finalima Istočne konferencije od 2003. do 2008.

Utakmica NBA u Parizu 2023. biće prva NBA utakmica u Evropi od 2020. godine i 12. utakmica lige u Francuskoj od 1991. godine. NBA utakmica u Parizu 2020. – prva NBA utakmica regularne sezone u Parizu – odigrana je 24. januara 2020. i predstavila je ekipe Šarlot Hornetsa i Milvoki Baksa.

Povezana vest:  Đurović: Prijateljski smo se rastali sa Labovićem

Pored NBA utakmice u Parizu 2023, liga i njeni partneri sprovodiće interaktivne aktivnosti za fanove, NBA Cares inicijative za širenje zajednice i programe razvoja Jr. NBA košarke za mlade, koji će doneti NBA iskustvofanovima Lige u glavnom gradu Francuske.

Utakmicu i prateće događaje podržaće niz marketinških partnera, uključujući Foot Locker, Française des Jeux, Gatorade, Nike, SAP, Tissot i Yop, a dodatni partneri će biti objavljeni u narednim mesecima.

Prisustvo NBA lige u Francuskoj traje više od 35 godina. NBA utakmice i programi se emituju u Francuskoj od sezone 1984-85, a liga je svoju prvu utakmicu odigrala u Francuskoj 1991. Pored 12 predsezonskih i regularnih utakmica u Francuskoj, liga je bila domaćin za interaktivne događaja za navijače, nastupe sadašnjih i bivših igrača, inicijative za približavanje zajednici NBA Cares, a 2007. NBA i FIBA programa „Košarka bez granica“ za globalni razvoj košarke, kao i programa širenja zajednice u kojem je sedam francuskih igrača draftovano u NBA ili potpisano kao slobodni agenti, uključujući Hejsa.

Na rosteru prve večeri NBA sezone 2021-22 bilo je 12 francuskih igrača. Tokom sezone 2021-22, NBA utakmice uživo i programi se emituju u Francuskoj na beIN SPORTS i preko NBA League Passa, premijum servisa za pretplatu na utakmice uživo, uključujući 48 vikend utakmica u udarnom TV terminu u okviru inicijative lige „NBA Saturdays and NBA Sundays presented by NBA 2K22”. Jr. NBA program „Izazovi Benjamina(e)s” u partnerstvu sa Francuskom košarkaškom federacijom (FFBB), koji je sada u svojoj 12. godini, obuhvatilaoje više od 260.000 dečaka i devojčica širom zemlje od sezone 2009-10. Pored FFBB-a, NBA je takođe partner sa Union Nationale du Sport Scolaire (UNSS), vladinim telom koje nadgleda organizaciju i razvoj sportskih aktivnosti u školama, u cilju vođenja Jr. NBA FFBB UNSS 2022. lige za dečake i devojčice u Marseju.

Povezana vest:  Preokret Toronta za prvo NBA finale u istoriji

Poklonici košarke u Francuskoj mogu pronaći više NBA informacija na NBA.com/France, zvaničnoj onlajn destinaciji lige u Francuskoj koja se nalazi na beINSports.com, kao i na Fejsbuku (@NBAFrance), Tviteru (@NBAFrance) i Instagramu (NBAEurope). Ljubitelji Lige u Francuskoj takođe mogu da kupe najnoviju NBA robu na NBAStore.eu.

Izvršni podpredsednik Chicago Bullsa za košarkaške operacije Artūras Karnišovas:

„Velika je čast što se Čikago Bulsi vraćaju u Pariz za NBA utakmicu Pariz 2023 – događaj koji ilustruje posvećenost lige da ojača nacionalni i globalni uticaj košarke. Pošto sam tokom karijere odigrao nekoliko utakmica u Parizu, znam koliko će ovo biti posebno za naše igrače, našu organizaciju i našu međunarodnu bazu navijača. Radujemo se predstavljanju Čikaga u inostranstvu i zahvalni smo na prilici da to učinimo.”

Generalni menadžer Detroit Pistonsa Troy Weaver:

„Organizacija Detroit Pistonsa je uzbuđenazbog prilike da protiv Čikago Bulsa odigra svoju prvu utakmicu u Francuskoj. Odigravanje utakmice regularne sezone u Parizu biće sjajno iskustvo za naše igrače i trenere i radujemo se što ćemo pokazati košarku Detroita međunarodnoj publici.“

Direktor NBA za Evropu i Bliski istok Ralph Rivera:

Povezana vest:  NBA VESTI, Fantastičan preokret Orlanda protiv Majamija

“Čikago Bulsi i Detroit Pistonsi su dve istorijske franšize u NBA i predstavljaju uzbudljivu mešavinu mladih igrača u usponu i etabliranih Ol-starova. Doček Bulsa i Pistonsa u Parizu na drugoj utakmici regularne sezone biće vrhunac za navijače u Francuskoj i širom Evrope, a pošto je Pariz domaćin Letnjih olimpijskih igara 2024. godine, košarka i NBA su imaju dobru poziciju za nastavak rasta u Francuskoj u godinama koje dolaze

Zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za sport Pierre Rabadan:

“Grad Pariz je izuzetno ponosan što će ugostiti dva legendarna NBA tima, Čikago Bulse i Detroit Pistonse. Ovo je uzbudljiv meč koji nas podseća na istorijske obračune između ovih franšiza Istočne konferencije. Ljubitelji košarke u Francuskoj su jedva dočekali da ponovo gledaju utakmicu ovog značaja, i želela bih da se zahvalim našim NBA partnerima što su još jednom izabrali Pariz za grad u kome će se odigrati utakmica regularne sezone. U Parizu tokom cele godine košarka vibrira i ovaj veliki događaj će doprineti daljem razvoju jednog tako dinamičnog sporta, a nema sumnje da će Parižani biti srećni zbog ove vesti.”

Direktor Accor Arene Nicolas Dupeux:

“Accor Arena je s ponosom ugostila prvu NBA utakmicu regularne sezone u Francuskoj 2020. godine, koja je očarala navijače i predstavila naš objekat svetske klase globalnoj publici. Zbog toga je čast da još jednom budemo domaćini za utakmicu regularne sezone 2023. godine, koja će navijačima pružiti sjajan sportski duh i zabavu, dok smelost i izvrsnost nastavljaju da vode naše programe.”

Foto: Chris Schwegler/NBAE via Getty Images