Canon Europe danas najavljuje svoje prve APS-C EOS R System fotoaparate bez ogledala, EOS R7 i EOS R10 – koji donose prednosti EOS R sistema na popularni APS-C format senzora slike. APS-C format pruža značajne prednosti za fotografe entuzijaste i stvaraoce sadržaja, uključujući potencijal za pravljenje manjih, ali brzih kamera visokih performansi koje su savršeno pozicionirane za entuzijaste. Uzimajući suštinu serije EOS 7D, EOS R7 je prikladan za fotografe divljih životinja i sporta kojima je potreban dodatni domet APS-C formata, kao i izvanredna brzina i autofokus prilikom praćenja koji su inspirisani višim modelima u asortimanu.

Napravljen za narednu generaciju korisnika „dvocifrenih” EOS modela, EOS R10 je moćan svestrani uređaj – sposoban za impresivne fotografije i video performanse koje odgovaraju stvaraocima na temu životnog stila i fotografima u pokretu. Danas su lansirana i dva nova RF-S objektiva – RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, ultra-kompaktan zum objektiv za svakodnevnu upotrebu i RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, svestraniji objektiv sa velikim uvećanjem.

Od lansiranja EOS R sistema, Canon je proširio svoju ponudu proizvoda punog formata kako bi pružio niz alatki koje odgovaraju različitim potrebama fotografa i stvaralaca sadržaja. Lansiranje fotoaparata bez ogledala APS-C formata iz EOS R sistema potvrđuje Canonovu posvećenost pružanju veće slobode izbora, kako bi šira grupa fotografa i stvaralaca sadržaja mogla da ostvari svoje kreativne ambicije.

Iskusite nove nivoe preciznosti i brzine

Kao novi modeli u EOS R liniji proizvoda, EOS R7 i EOS R10 nasleđuju inteligentnu tehnologiju autofokusa koja se nalazi u Canon-ovim modelima punog kadra i visokih performansi i prenose je na APS-C format. Zahvaljujući funkcijama Deep Learning (dubinsko učenje) i Dual Pixel CMOS AF II, korisnici mogu da prate subjekte, uključujući vozila, životinje i ljude, uz preciznu detekciju glave, lica i očiju na površini od 100% kadra[i]. Time što pružaju AF pri slabom osvetljenju do -5 EV, odnosno -4 EV[ii] i rad do f/22 sa telekonverterima, EOS R7 i EOS R10 olakšavaju praćenje ptica u letu ili sportista u pokretu, bez obzira na uslove. Oba aparata imaju Touch and Drag AF (AF dodirom i prevlačenjem), dok EOS R7 ulazi u istoriju kao prvi aparat u EOS R sistemu koji ima kombinovani AF multikontroler i kontrolni točkić. To otključava mogućnost kontrole AF tačke sa brzim i praktičnim funkcijama podešavanja i reprodukcije jednim pokretom palca ili rotacijom točkića.

Pružajući vrhunske performanse u klasi za snimanje svakog trenutka s lakoćom, EOS R7 i EOS R10 imaju najbrži kontinuirani mehanički zatvarač od svih APS-C EOS fotoaparata pri 15 fps[iii], kao i elektronski zatvarač pri 30 fps i 23 fps[iv]. EOS R7 nudi maksimalnu brzinu mehaničkog zatvarača od 1/8000 sekunde i 1/16000 za elektronski zatvarač, čime se objekti koji se brzo kreću, u stvari, zamrzavaju u pokretu. Pošto ih pokreće ih najnoviji DIGIC X procesor, ovo su aparati sa visokim odzivom koji su sposobni za obradu slike velikom brzinom. Dodavanje RAW burst režima od 30 fps omogućava fotografima i stvaraocima da sa slikama snimljenim tokom neprekidnog snimanja rade kao sa filmskom datotekom, kako bi jednostavno izabrali kadar. Kada je omogućen režim predsnimanja, oni takođe mogu da snimaju 0,5 sekundi pre nego što se pritisne okidač.

Visokokvalitetno snimanje u pokretu

Savršen za one koji snimaju u pokretu ili iz ruke u trajanju od nekoliko sekundi, zajednički stabilizator slike u telu (In-Body Image Stabilizer – IBIS)[v] u aparatu EOS R7 pridružuje se modelima EOS R6, EOS R5 i EOS R3 u pružanju najvišeg nivoa stabilizacije slike na svetu od 8,0 koraka[vi]. Po prvi put u EOS fotoaparatima, IS sistem se koristi za poravnavanje horizonta kada je omogućena funkcija „Auto-level“, a on takođe kompenzuje vertikalno podrhtavanje prilikom snimanja u novim režimima panorame ili švenkovanja. Zahvaljujući tome što pružaju prošireni raspon, novodizajnirani APS-C senzori od 32,5 i 24,2 megapiksela u modelima EOS R7 i EOS R10 daju oštar kvalitet slike čak i na udaljenosti – što je savršeno za sportske fotografe i fotografe divljih životinja koji moraju da se približe akciji. Dual Pixel RAW uz HEIF, Compact RAW i HDR režime otključavaju slobodu u postprodukciji i omogućavaju bolji prikaz tonova scene. Digital Lens Optimizer automatski pruža najbolje JPEG slike u fotoaparatu – ispravljajući aberacije bez gubitka performansi snimanja.

Povezana vest:  Nokia 5.1 Plus pametni telefon dostupan fanovima u Srbiji

Teški samo 612 g i 429 g, sa baterijom i karticom, EOS R7 i EOS R10 predstavljaju za fotografe i stvaraoce moćno unapređenje i mogućnost da smanje veličinu opreme u odnosu na njihove trenutne kombinacije DSLR fotoaparata i objektiva. Kompaktan, ali robustan, EOS R7 ima dizajn otporan na vremenske uslove za one koji snimaju u izazovnim uslovima.

Podignite kvalitet sadržaja uz 4K

Odgovarajući na rastuću potrebu za snimanjem i video zapisa i fotografija, EOS R7 i EOS R10 mogu da snimaju video u 4K 60p[vii] ili 4K 30p koji se smanjuju sa 7K odnosno 6K, kako bi se dobio najviši mogući kvalitet slike. To može da se emituje na HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10-bitno) u kameri ili preko HDMI-ja. EOS R7 uključuje dodatni 4K 60p režim opsecanja[viii], kako bi se raspon još više proširio – što je savršeno za snimanje divljih životinja. Obe kamere mogu da snimaju i duže od ograničenja pojedinačnog video snimka od 30 minuta, pa mogu da snimaju 4K 60p do sat vremena[ix], čime se otvara mogućnost snimanja sadržaja u dugoj formi, kao što su intervjui i događaji. Oba modela podržavaju snimanje HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10-bitno BT.2020) filmova koji pružaju visok dinamički opseg uz minimalnu korekciju boja. Za one koji žele da odu i korak dalje, EOS R7 je prvi APS-C EOS[x] koji koristi Canon Log 3 i Cinema Gamut – čime se omogućava fleksibilniji proces montaže. Savršeni za one koji povećavaju svoje pratioce na društvenim mrežama, oba modela podržavaju vertikalno snimanje i tehnologije za stabilizaciju filmova u pokretu – EOS R7 je u stanju da kombinuje IBIS s optičkom i Movie Digital IS funkcijom radi nenadmašne stabilizacije, a EOS R10 koristi podatke iz objektiva koji imaju optički IS kako bi maksimalno povećao efekat Movie Digital IS funkcije.

 Besprekorna kreativnost i mogućnost povezivanja

Zahvaljujući intuitivnom dizajnu i unapređenoj mogućnosti povezivanja, stvaraoci sadržaja i fotografi mogu da optimizuju svoje procese. Uz elektronsko tražilo od 2,36 miliona tačaka i OVF asistencijom pri gledanju, vlasnici DSLR-a mogu lako da pređu na aparat bez ogledala koji ima poznati doživljaj korišćenja tražila. Prilagodljivi točkići i Vari-Angle LCD ekran obezbeđuju besprekorno rukovanje, dok funkcije Focus Bracketing i Depth Compositing koje se izvršavaju u aparatu čine ove uređaje moćnim kreativnim alatkama. EOS R7 ima tražilo sa velikim uvećanjem od 1,15x, što entuzijastima omogućava imerzivan doživljaj pri snimanju ili reprodukciji. Uz ugrađeni blic, EOS R10 je fantastična sve-u-jednom alatka za fotografe koji snimaju u različitim okruženjima, bilo u zatvorenim ili slabo osvetljenim prostorima. Zahvaljujući dvostrukim slotovima za UHS-II kartice, EOS R7 takođe podržava trenutno pravljenje rezervnih kopija, odvojeno skladištenje slika i filmova ili snimanje različitih formata na svaku karticu.

Pomažući kreatorima i fotografima u povoju da dele, skladište i sortiraju svoj rad, oba aparata imaju unapređenu mogućnost povezivanja uz Wi-Fi i Bluetooth™[xi]. Stvaraoci mogu da otpremaju sadržaj na konačno odredište preko usluge image.canon i da kontrolišu aparat pomoću aplikacije Camera Connect, bilo preko kompatibilnog USB Type-C kabla ili bežične veze. Za strimere, oba modela pružaju čist HDMI izlaz za strimovanje, kao i strimovanje na YouTube preko usluge image.canon. Korisnici sada takođe mogu direktno da otpremaju RAW datoteke na Canon-ovu novu uslugu za obradu slika u oblaku koja se nalazi na image.canon, a koja primenjuje obradu slike neuronskom mrežom kako bi dodatno poboljšala kvalitet slike RAW datoteke[xii]. Kako bi obezbedili vrhunsku postavku za stvaraoce, EOS R7 i EOS R10 opremljeni su novim multifunkcijskim konektorom za dodatnu opremu – po prvi put na EOS APS-C modelima – koji obezbeđuje napajanje i brzu komunikaciju za napredne nove dodatke.

Povezana vest:  Sklopivi telefoni su novi must have tehnološki uređaj

Objektiv za svaku priliku

EOS R7 i EOS R10 omogućavaju korisnicima da istraže Canon-ov ogroman asortiman RF objektiva – pomoću adaptera oni mogu da se koriste i sa EF i EF-S objektivima za besprekoran prelazak sa DSLR-a i aparata bez ogledala. Proširujući seriju RF objektiva, koja trenutno ima ukupno 26 objektiva u rasponu od 5,2 mm do 1200 mm, Canon lansira dva nova RF-S kit objektiva, kako bi obezbedio dodatne lagane i svestrane opcije za EOS R7 i EOS R10 aparate – RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM i RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Nudeći žižnu daljinu od 35 mm[xiii], sa optičkom stabilizacijom slike, savršeni su za snimanje svega, od pejzaža i portreta, do hrane i vlogova. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM savršen je višenamenski objektiv za svakodnevno snimanje, zahvaljujući svom kompaktnom dizajnu i mehanizmu za uvlačenje objektiva koji ga čini savršenim za stalno nošenje. Zahvaljujući ručnom zaobilaženju fokusa i STM-u koji ima vodeći vijak radi glatkog, tihog autofokusa u filmovima, ovo je obavezan objektiv za svakodnevnu fotografiju i snimanje video sadržaja. Kao zum objektiv sa velikim uvećanjem koji pokriva od širokougaonih do telefoto žižnih daljina, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM sposoban je za maksimalno uvećanje od 0,59x u MF režimu radi istraživanja makro fotografije u svakodnevnim scenama.

Zahvaljujući Canon-ovoj naprednoj optičkoj tehnologiji koja umanjuje hromatske aberacije i pruža korekciju izobličenja, ovi objektivi daju jasne, oštre slike. Zbog toga što rade zajedno sa stabilizatorom slike u telu (IBIS) u modelu EOS R7 i Movie Digital IS stabilizacijom u modelu EOS R10, ovi objektivi su opremljeni funkcijom Dynamic IS i optičkom stabilizacijom slike u objektivu, čime se omogućava do 7 koraka stabilizacije slike kod objektiva RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM i 6,5 koraka kod objektiva RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM. Zahvaljujući kružnom otvoru blende sa 7 listića, fotografi mogu da postignu prelepe meke pozadine i oštre subjekte.

Omogućavajući stvaraocima sadržaja i fotografima entuzijastima da istraže svoje strasti i dostignu nove nivoe kreativnosti, Canon-ov novi APS-C asortiman donosi inovativne funkcije iz asortimana aparata bez ogledala u kompaktnije, ali dostižnije modele namenjene entuzijastima.

Za više informacija o proizvodima koji su danas predstavljeni, posetite sledeće stranice:

EOS R7: https://www.canon.rs/cameras/eos-r7/

EOS R10: https://www.canon.rs/cameras/eos-r10/

RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM: https://www.canon.rs/lenses/rf-s-18-45mm-f4-5-6-3-is-stm/

RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: https://www.canon.rs/lenses/rf-s-18-150mm-f3-5-6-3-is-stm/

 

 

EOS R10 – ključne karakteristike EOS R7 – ključne karakteristike
 • APS-C senzor od 24,2 megapiksela
 • Kontinualni mehanički zatvarač od 15 fps, 23 fps sa elektronskim zatvaračem
 • Deep Learning i Dual Pixel CMOS AF II
 • 4K 60p (opsečeno) i oversampled 4K 30p video iz 6K
 • Movie Digital IS
 • APS-C senzor od 32,5 megapiksela
 • Kontinualni mehanički zatvarač od 15 fps, 30 fps sa elektronskim zatvaračem
 • Deep Learning i Dual Pixel CMOS AF II
 • 4K 60p i oversampled 4K 30p video iz 7K
 • Do 8 koraka stabilizacije In-Body IS (IBIS)

 

RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM – ključne karakteristike RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM – ključne karakteristike
 • RF-S standardni zum objektiv žižne daljine od 29-72 mm (ekviv. 35 mm)
 • Mehanizam za uvlačenje objektiva radi kompaktnog dizajna
 • Optička stabilizacija u objektivu sa koordinisanom kontrolom za 6,5 koraka kada se koristi sa modelom EOS R7
 • STM koji ima vodeći vijak radi glatkog AF-a u filmovima
 • Korekcija izobličenja i umanjena hromatska aberacija
 • RF-S zum objektiv sa velikim uvećanjem žižne daljine od 29-240 mm (ekviv. 35 mm)
 • Maksimalno uvećanje od 0,59x u MF režimu
 • Optička stabilizacija u objektivu sa koordinisanom kontrolom za 7 koraka IS-a kada se koristi sa modelom EOS R7
 • STM koji ima vodeći vijak radi glatkog AF-a u filmovima
 • Korekcija izobličenja i umanjena hromatska aberacija
Povezana vest:  ADATA predstavlja XPG EMIX H30 i I30 slušalice, kao i SOLOX F30 pojačalo

 

 

[i] Primenljivo kada je okvir subjekta prikazan tokom praćenja i kada je kompatibilni objektiv postavljen na aparat dok je aktivan AF punog opsega ili je subjekt uspešno detektovan u drugom režimu oblasti. Detalje o podržanim objektivima potražite u [Dodatne informacije] za [EOS R7/EOS R10] na „cam.start.canon“.

[ii] Prilikom snimanja fotografija, sa f/1,2 objektivom, Centre AF tačkom, One-Shot AF-om, na 23 °C/73 °F, ISO100. Izuzimajući RF objektive sa premazom za ublažavanje defokusa.

[iii] Brzina neprekidnog snimanja može da varira u zavisnosti od različitih uslova, pogledajte specifikacije za detalje.

[iv] Brzina neprekidnog snimanja može da varira u zavisnosti od različitih uslova, pogledajte specifikacije za detalje.

[v] 7 koraka na osnovu CIPA standarda sa RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM na žižnoj daljini od 150 mm

Pravac skretanja/propinjanja od 8 koraka, na osnovu CIPA standarda, sa RF 24-105mm F4 L IS USM pri žižnoj daljini od 105 mm.

[vi] Među svim digitalnim fotoaparatima sa izmenljivim objektivima, tačno na dan 23. maja 2022, na osnovu Canon istraživanja. Pravac skretanja/propinjanja, na osnovu CIPA standarda, 8,0 koraka sa RF 24-105mm F4 L IS USM pri žižnoj daljini od 105 mm. IS performanse su iste kao na modelima EOS R5, EOS R6 i EOS R3. U zavisnosti od vremena kupovine, firmver objektiva možda mora da se ažurira.

[vii] EOS R10 4K 60p režim snimanja se opseca na 64% horizontalne površine.

[viii] EOS R7 4K 60p režim snimanja se opseca na 55% horizontalne površine.

[ix] Maks. vreme neprekidnog snimanja filma dostupno za EOS R7:

 • Normal: 6 sati
 • High Frame Rate film (Full HD 120/100 fps): 90 min.
 • Ako unutrašnja temperatura kamere postane previsoka, vreme snimanja se može smanjiti.
 • 4K 30p HQ: Oko 60 min. ako se počinje od +23 °C.
 • 4K 60p Crop: Oko 60 min. ako se počinje od +23 °C.

Za EOS R10:

 • Normal: 2 sata
 • High Frame Rate film (Full HD 120/100 fps): 30 min.
 • Ako unutrašnja temperatura kamere postane previsoka, vreme snimanja se može smanjiti.
 • 4K 30p HQ: Oko 50 min. ako se počinje od +23 °C.

[x] Izvan Cinema EOS linije.

[xi] Opremljen tehnologijom Bluetooth® low energy. Bluetooth® ime i logotipi su registrovane robne marke u vlasništvu kompanije Bluetooth SIG, Inc. i svako njihovo korišćenje od strane kompanije Canon Europe Ltd. je u okviru licence. Ostale robne marke i robna imena pripadaju njihovim vlasnicima. Wi-Fi® je registrovani zaštitni znak organizacije Wi-Fi Alliance.

Bluetooth® ime i logotipi su registrovane robne marke u vlasništvu kompanije Bluetooth SIG, Inc. i svako njihovo korišćenje od strane kompanije Canon Inc. je u okviru licence. Ostale robne marke i robna imena pripadaju njihovim vlasnicima.

[xii] Canon-ova usluga za obradu slika u oblaku jeste usluga koja se plaća i koja će biti pokrenuta krajem jula 2022. Ova usluga zahteva ažuriranje firmvera. Pogledajte image.canon za više detalja.

[xiii] RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ima žižnu daljinu od 29-72 mm, a RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM ima žižnu daljinu od 29-240 mm.