Drugo izdanje NBA serije kreatora u Evropi predstavlja grčkog umetnika Karisa Cevisa delom pod nazivom „Čovekov karakter je njegova sudbina“, prema citatu grčkog filozofa Heraklita. „NBA serija kreatora“ je serija originalnih umetničkih dela koju je NBA naručila od umetnika iz Francuske, Grčke, Italije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva u čast obeležavanja 75. sezone lige 2021-22. Raznolikim spektrom stilova i kompozicija, svako umetničko delo je skoncentrisano na strast umetnika za NBA, omiljene trenutke iz istorije lige, kao i na povezanost Evrope sa košarkaškom.

Sa prebivalištem u Pafosu na Kipru, Karis je višestruko nagrađivani vizuelni dizajner, ilustrator i umetnički direktor specijalizovan za digitalne mozaike, visoko- kompleksne ilustracije i neo-futurističke kompozicije. Od 1996. godine, angažovan je kao gostujući profesor uređivačkog dizajna i tipografije na nekoliko grčkih univerziteta, sa nizom održanih predavanja na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama i simpozijumima. Karisovi umetnički radovi biće predstavljeni 9. avgusta na kanalima Facebook (@NBAHellas), Instagram (@NBAEurope), Twitter (@nbahellas) i YouTube (@NBAEurope).

Povezana vest:  Ivanović i zvanično preuzeo tim Panatinaikosa

Karis Cevis:  „Janis  Adetokumbo je za mene pravi heroj i kao takav predstavlja prirodan izvor inspiracije. Rođen je i odrastao u istom kraju kao ja. Znam koliko je to nezgodan kvart, posebno za porodicu nigerijskih imigranata. Prošao je kroz tegobe i izazove, suočio se i nadmašio ih sve redom u velikom stilu. Janis je i dalje neverovatno skromna osoba koja pokazuje čvrst karakter. I to ne samo po pitanju košarke. Sve što Janis radi – čak i sitni detalji – pokazuju neverovatno vaspitanu i mudru osobu. On zaista odaje počast Heraklitovom citatu na jedan veoma pozitivan način.”

Pokušavajući da sve ovo izrazim, napravio sam Janisov portret u mozaiku od klasičnih grčkih motiva i šara. Istovremeno, želeo sam da ovo umetničko delo odražava dva identiteta: identitet jednog čvrstog Grka i identitet jednog Afrikanca i kosmopolite. Zato sam obojio šare prateći tradicionalne nijanse Aso Oke tkanine tipične za Nigeriju. Zatim sam napravio strukturu koja oponaša tipičan afrički vitraž u čast afričkim crkvama i njihovoj centralnoj ulozi u društvenim pokretima u Africi, ali najviše u Americi. U ovakvim vremenima, svetu su potrebni ljudi poput Janisa. On je pozitivan uzor, vaspitač koji podučava uz jednostavnost i humor, šampion stvoren kroz naporan rad i posvećenost, i konačno, iscelitelj. Nekoga koga imamo kao uzor i ikonu, i zbog koga se osećamo bolje.“

Karisovi radovi i promotivni materijali dostupni su ovde.

Povezana vest:  Basket spektakl na Kalemegdanu