milos_teodosic_tri_prsta_polozena

Teodosić proglašen za najboljeg evropskog košarkaša

 

Srpski reprezentativac Miloš Teodosić izabran je danas za najboljeg evropskog košarkaša u 2010. godini. U izboru navijača, stručnjaka i novinara, Teodosić je poslednjeg dana glasanja pobedio španskog reprezentativca Pau Gasola, koji je to priznanje osvajao 2008. i 2009. godine i koji je osvojio titulu u NBA ligi.

Teodosić je u izboru bio ispred Dirka Novickog, Linasa Kleize, Huana Karlosa Navara, ali i Nikole Pekovića. Teodosić, koji igra za grčki Olimpijakos, bio je drugi u izboru trenera, ali je ubedljivo pobedio u glasanju navijača.

Povezana vest:  EVROLIGA, CSKA dočekuje Olimpiju, Montepaski gostuje u Istanbulu

Plejmejker „orlova“ bio je prošle sezone najkorisniji igrač (MVP) prvog dela Evrolige, pošto je u proseku postizao 13,4 poena, 4,9 asistencija i 1,8 ukradenih lopti i predvodio svoj tim do završnog turnira takmičenja.

Reprezentacija Srbije bila je četvrta na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu, a 23-godišnji plejmejker postao je jedan od nosilaca igre nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009.

U četvrtfinalnoj pobedi nad Španijom, igrač visok 195 centimetara postigao je nezaboravnu trojku sa devet metara u poslednjim sekundama utakmice i svom timu doneo trijumf. Na prvenstvu je beležio u proseku 11,3 poena, 5,6 asistencija i 3,4 skoka.

Povezana vest:  Alimpijević: Skoro savršena utakmica

Predsednik FIBA Evropa, Olafur Rafnson rekao je da ova vredna nagrada zaista pokazuje da navijači i ljudi iz košarke smatraju dobitnika jednim od najboljih u sportu. Generalni sekretar tog tela odao je priznanje Teodosićevim dostignućima.

-U poslednjih osam godina, video sam kako Miloš osvaja zlato na Evropskom prvenstvu za kadete, kako biva krunisan na juniorskom EP, i kako odlazi sa EP za mlade sa još jednim zlatom, a onda i kako osvaja srebro na seniorskom kontinentalnom šampionatu – rekao je Zanolin.

Povezana vest:  Zadar pobedio Levski u Sofiji

-Nekad mi je teško da zadržim u glavi pomisao da ima samo 23 godine, tako da mi je prva reakcija bila iznenađenje što je tek sad prvi put dobio priznanje za igrača godine – dodao je generalni sekretar FIBA Evropa.