Da li tehnologija preuzima i svet sporta uspešno menjajući ljudske igrače? Projekat koji je upario tehnologiju sa košarkom ogovara na ovo pitanje!

Kris Metjuz, poznatiji kao Lethal Shooter ili Smrtonosni strelac, jedan od elitnih košgetera i najbolji šuterski trener na svetu, pristupio je okršaju sa najnaprednijim robotom za šutiranje na svetu. U pitanju je Cue6 košarkaški robot koji je postavio Ginisov svetski rekord za najviše uzastopnih košarkaških slobodnih bacanja humanoidnog robota još od 2019 – zahvaljujući senzorima i kamerama, kao i celokupnoj tehnološkoj opremi koju poseduje, Cue6 ne promašuje, ako mu pogodak nije savršen samokalibriše se za sledeći snimak.

Povezana vest:  EP SLOVENIJA 2013, Hrvatska bolja od Ukrajine, u polufinalu EP

Lethal Shooter i Cue6 usavršili su umetnost šutiranja u projektu koji je obuhvatio tri čelendža:

  • uglovi sa zvaničnom NBA distancom za tri poena
  • šut sa pola terena
  • obruč od 13 inča, umesto standardnog od 18 inča

Pitali smo Tomohiroa Nomija koji vodi razvojni tim iza Cue6 i drugih robo-humanoidnih projekata da li će doći dan kada će roboti zameniti ljude na ovom polju i koji je krajni cilj?

Povezana vest:  KK Partizan: Od sutra u prodaji ulaznice za Olimpiju

Zaključak je da roboti još neko vreme neće moći da zamene ljude! AI napreduje, ali čak i da postane jači od ljudi i dalje će to biti odvojeni entiteti u svojim svetovima. Krajnji cilj ne postoji, nada je da će se desiti nešto zanimljivo, novo i drugačije! Želimo da pomerimo granice i ispitamo šta je sve moguće.

Povezana vest:  Špancima bronza na Evropskom prvenstvu

Ono što je svakako zanimljivo jeste da će Lethal Shooter doći u Beograd u septembru i videćemo ga u okviru Red Bull Half Courta, svetskog prvenstva u basketu 3 na 3 koje će se odigrati 16. i 17. septembra na Kalemegdanu.

Foto: Jason Halayko/Red Bull Content Pool