Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković na svečanoj ceremoniji koja je upriličena u Sevilji primljen je u Kuću slavnih španske košarke. Maljković je jedan od najtrofejnijih evropskih trenera svih vremena, a u španskoj košarci ostavio je neizbrisiv trag vodeći četiri najveća španska kluba, Barselonu, Real Madrid, Unikahu i Baskoniju.

Božidar Maljković je sa Jugoplastikom (dva puta), Limožem i Panatinaikosom u četiri navrata bio šampion Evrope. Osim pomenutih titula evropskog prvaka, osvajao je i druge brojne klupske trofeje. Sa Barselonom je bio najbolji u Kupu kralja (1991), sa Unikahom je osvojio Kup Radivoja Koraća (2001), dok je sa Realom postao šampion Španije (2005).

Povezana vest:  Olimpija angažovala Suada Šehovića

Olimpijski komitet Srbije upućuje najiskreniju čestitku proslavljenom košarkaškom treneru i prvom čoveku naše kuće na još jednom izuzetnom dostignuću, ulasku u Kuću slavnih španske košarke.

Kada su me obavestili da ću ući u Kuću slavnih španske košarke, bio sam veoma srećan što su ljudi koji vode najjaču ligu u Evropi prepoznali moj rad, zalaganje i ponašanje. Sam akt ulaska u Kuću slavnih bio je veličanstven. Sjajno je biti u društvu Pau Gasola, Luisa Skole, Dirka Novickog i drugih velikana evropske i svetske košarke. Ovo priznanje delim sa svim mojim igračima iz Barselone, Reala, Baskonije i Unikahe. Bilo mi je veoma drago kada su me igrači koje sam trenirao u svojim govorima spominjali. Najveće priznanje za jednog trenera je da ti, i kada nisi aktuelni trener, tvoj nekadašnji igrač oda priznanje posle mnogo godina. Želim da naglasim da ovo priznanje vidim kao zajedničko za Olimpijski komitet Srbije i Košarkaški savez Srbije. U Kuću slavnih španske košarke zasluženo je ušao i Saša Danilović. Upravo je u ovome veličina ove institucije, jer nagrađuje ne samo one koji su radili i igrali u Španiji, već i ljude koji su unapredili košarku i velike igrače iz drugih zemalja “, rekao je predsednik OKS Božidar Maljković.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, FMP izborio plasman na Jadran

Božidar Maljković se na ovaj način pridružio prestižnom društvu velikana evropske i svetske košarke. Među igračima koji su danas ušli u Kuću slavnih nalazi se i bivši srpski reprezentativac, a sada predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović, koji nije igrao za španske klubove, ali je ostavio dubok trag u evropskoj košarci.

Nakon briljantne trenerske karijere u Evropi, čovek koji je od 2017. godine na čelu Olimpijskog komiteta Srbije je ovako još jednom na najbolji način odigrao ulogu ambasadora naše zemlje. Olimpijski komitet Srbije je ponosan što na svom čelu ima takvu sportsku i ljudsku veličinu.

Povezana vest:  EVROLIGA, Jovanović traži dobro zalaganje protiv Kahe

Foto:  Olympic Committee of Serbia