euroleague_basketball_logo

EVROLIGA

Panatinaikos šampion Evrope

 

Košarkaši Panaitinaikosa postali su danas evropski prvaci, pošto su u finalu završnog turnira u Barseloni pobedili Makabi sa 78:70 (22:15, 11:15, 21:13, 24:27). Najefikasniji u Panatinaikosu, kome je ovo šesta evropska titula, bili su Majk Batist sa 18 poena i šest skokova, dok je Dimitris Dijamantidis postigao 16.

Makabi je predvodio Čak Eidson sa 17 poena, a sledio ga je Dejvid Blu sa 14. Milan Mačvan igrao je 12 i po minuta u za to vreme imao učinak od tri poena i četiri skoka. Treneru Panatinaikosa Željku Obradoviću ovo je osma titula u Evropi i on je tako postao čovek sa najviše trofeja kontinentalnog šampiona u istoriji.

Povezana vest:  PLEJ OF, Karte za drugi derbi od utorka na Marakani

Obradović je i ranije bio najuspešniji trener, ali je ovim trofejom pretekao italijanskog velikana Dina Menegina, koji je sedam titular osvojio kao igrač. Makabi i Panatinaikos bili su ravnopravni rivali tokom prvog poluvremena, iako je grčki tim tokom većeg dela utakmice bio u vođstvu. Najveća prednost „zelenih“ u prvom poluvremenu bila je sedam razlike, 25:18.

Makabi je „u životu“ držao najviše Eidson sa svojih 10 poena u prvom poluvremenu. Panatinaikos je loše šutirao trojke. Tim iz Tel Aviva došao je u jednom trenutku na poen zaostatka, 31:30, a na poluvreme je otišao sa tri poena manje, 33:30.

Povezana vest:  NBA rezultati, subota 2. januar

U trećoj četvrtini „proradio“ je šut Panatinaikosa, najviše zahvaljujući Romenu Satou, koji je tada postigao tri trojke i „pogurao“ svoj tim napred.

Uz poene Batista, Nika Kalatesa, Adonisa Focisa i Drua Nikolasa, Panatinaikos je prvi put stekao dvocifrenu prednost na 51:40.

Ta prednost je rasla do maksimalnih 14 na 61:47, četiri i po minuta pre kraja utakmice. Igrači atinskog tima kao da su se opustili, ali Makabi se nije predavao, tako da su gledaoci u dvorani „San Đordi“ mogli da vide pravu dramu u penal-završnici.

Povezana vest:  NBA VESTI, Samo Dalas pobedio kao gost

Makabi je uspeo da priđe zahvaljujući i greškama Panatinaikosovih igrača, koji su promašivali zicere i slobodnih bacanja.

„Ponos Izraela“ je predvođen Liorom Elijahuom i Eidsonom uspeo da priđe na samo četiri poena zaostatka u poslednjem minutu, ali nije uspeo da preokrene meč. Panatinaikos je pet od svojih šest evropskih titula osvojio sa Obradovićem na čelu. Batistu je ovo treći evropski trofej sa „zelenima“.