nba_novi_logo

NBA VESTI

Dalas i Majami za prsten prvaka

U velikom finalu doigravanja NBA lige igraće Dalas Maveriksi i Majami Hit, koji je u četvrtak došao do četvrtog boda u seriji protiv Čikago Bulsa pobedom 83-80 ostvarenom u United Centeru.

Iste su se dve ekipe našle u borbi za prsten prvaka 2006. godine, a tada je Majami, nošen sjajnim Dvejnom Vejdom, nakon dva uvodna poraza slavio 4-2.

Prva je utakmica na rasporedu u utorak u Miamijevoj American Airlines Areni.

Povezana vest:  Denver bolji od Nju Orleansa, pet poena Jokića

Dalas je svoj posao (Trail Blazers, Lakers, Thunder) obavio u sredu, a samo dan kasnije saznao se i finalista s Istoka lige. U petoj utakmici konferencijskog finala Hit je napravio još jedan „break“, ovaj puta na „meč-loptu“ kod Čikaga i s ukupnih 4-1 plasirao se u finale.

Plan kluba, u kojem je glavnu ulogu godinama igrao Vejd, pred početak sezone bio je borba za naslov i dugogodišnja dominacija ligom, pa su svom nosiocu igre dodali dve velike zvezde, LeBrona Džejmsa i Krisa Boša. Uvodni deo plana u ovom je trenutku već pred svojom realizacijom, za konačnu potvrdu dobrih kupovina trebaće još „samo“ pobediti u finalu lige.

Povezana vest:  Zvezda traži od Lorbeka da vidi sporazum sa Evroligom

Veliki deo utakmice činilo se da će serija biti produžena na šestu utakmicu, međutim, manjak od dvanaest poena (77-65) izbrisan je i pretvoren u pobedu serijom 18-3 u poslednje tri minute utakmice. Briljirali su u tom periodu igre Džejms (28 koševa, jedanaest skokova) i Vejd (21 koš) ubacivši svaki po osam poena.

Sastav Čikaga predvodio je Derik Ros učinkom od 25 poena, pet skokova i osam asistencija. Ipak, šutirao je slabih 9-29 iz igre, skrivio prekršaj na Vejdu (akcija završila s četiri poena) u seriji koja je prelomila utakmicu i promašio slobodno bacanje za izjednačenje rezultata 26,7 sekundi pre kraja utakmice.

Povezana vest:  Samardžić Marković: Nedopustivo dugovanje plata Ivkoviću