Novicki

NBA VESTI

Dalas je postao novi NBA šampion, Novicki MVP finala

Ekipa Dalas Maveriksa osvojila je titulu prvaka NBA lige odnosom 4:2 nakon velike pobede u Majamiju rezultatom 105:95.

U šestoj utakmici NBA finala, igranoj u Majamiju, Maveriksi su slavili 105:95 pobedu protiv Hita i tako sa ukupnih 4-2 stigli do „revanša“ za finale iz 2006. protiv Majamija, i najveće klupske nagrade u NBA ligi.

Prstenje prvaka po prvi su puta u karijeri na ruku stavili Dirk Novicki (32), možda i najbolji Evropljanin koji je ikad igrao u NBA ligi, Džejson Kid (38), nesumnjivo jedan od najboljih playmakera svih vremena, Džejson Teri (33), snaga s klupe koja se i ovaj puta pokazala tegom koji je na vagi prevagnuo u korist gostujuće ekipe u šestoj utakmici.

Povezana vest:  Noa: Teodosić kombinacija Neša i Kida

Za ekipu predvođenu veteranima malo je ko pred početak sezone bio spreman potpisati ovakav rasplet, mnogo je više bilo onih koji su „prstenovali“ veliku Majamijevu trojku, ali uz Dvejna Vejda, koji je „pokopao“ Dalas pre pet godina, LeBron Džejms i Kris Boš nisu uspeli posao obaviti do kraja, pa će jedan od najvećih favorita za konačnu nagradu morati i dalje čekati svoju priliku.

-Ne mogu da verujem. Dugo smo i naporno za ovo radili – izjavio je nakon utakmice Novicki, najkorisniji igrač (MVP) finalne serije i jedini uz Terija preko kojeg je Majami slavio svoj naslov 2006.

Povezana vest:  Vuk Radivojević srećan zbog ujedinjenja

Rik Karlisle, trener Mavsa, uspehom se ugurao u krug odabranih koji su naslove slavili i tokom igračke i trenerske karijere. Samo su još desetorica na tom popisu.

-Ovo je prava ekipa. Stari smo, ne možemo brzo trčati niti visoko skakati, ali ovi momci jedan drugome čuvaju leđa. Igrali smo na ispravan način, verovali smo jedni drugima kada smo dodavali loptu – kazao je Karlisle.

Što se same poslednje utakmice u seriji tiče, Dalas je do pobede odvukao Teri. Novicki (21 koš, 11 skokova) je gađao ukupno 9-27, od čega 1-12 u prvom poluvremenu u kojem su gosti ipak imali 53-51 vodstvo zahvaljujući Terijevih 19 poena uz šut 8-10. Ukupno je Teri ubacio 27.

Povezana vest:  EL: Košarkaši Crvene zvezde prvo gostuju Panatinaikosu

Za Majami je Džejms ubacio 21 (četiri skoka, po šest asistencija i izgubljenih lopti), Vejd 17 (osam skokova, šest asistencija, pet izgubljenih lopti), a Boš 19 uz osam uhvaćenih lopti.

Novicki je proglašen za MVP-a finala. U finalnim utakmicama postigao je 27, 24, 34, 21, 29 i 21 poena.