Petar_Lambic_jun_EP

SP DO 19 GODINA

Srbija u finalu

 

SRBIJA – ARGENTINA 76:71

Reprezentacija Srbije igraće u finalu Svetskog prvenstva za igrače do 19 godina u Letoniji! Izrabranici selektora Dejana Mijatovića posle divovske borbe savladali su u Rigi u polufinalnom meču vršnjake iz Argentine 76:71 (16:14, 12:18, 29:22, 19:17) i u nedelju od 20:15 časova će se protiv selekcije Litvanije boriti za zlatnu medalju.

Veliki ulog koji sa sobom nosi polufinalni meč uslovio je da obe ekipe počnu jako nervozno. Nešto bolje su se snašli Argentinci i poveli sa 9:4. Srbija je preko raspoloženog Nemanje Bešovića uspela da uspostavi ravnotežu i minimalnim rezultatom dobije prvu četvrtinu- 16:14

Tajno oružje selektora Dejan Mijatovića za ovaj duel bio je Bogdan Bogdanović. Momak koji je počeo šampioant povređen i kome nije išlo kako je želeo odigrao je najbolje kad je bilo najvažnije. Posle njegove serije od sedam poena naši mladi igrači stekli su prednost u 15. minutu od 24:19. Ipak, finiš poluvremena pripao je Gaučosima koji na odmor odlaze sa prednošću 32:28.

Povezana vest:  Košarkaši Zvezde ubedljivo pobedili Cibonu

Aregentici su treći period igre otvorili šutem za tri poena i poveli sa maksimalnih 35:28. Međutim, naš tim tada pokazuje koliko je mentalno jak i da ima šampionski karakter. Bešoviću i Bogdanoviću, pridružili su se Bogić Vujošević i Marko Gujaničić i Srbija je ponovo prešla u vođstvo – 49:45.

Rezultatska neizvesnost vladala je do 36. minuta i rezulatata 63:63. Bogdanović i Gujanićić postižu dve uzastopen trojke, a Vujošević precizno pogađa sa linije slobodnih bacanja u samom finišu za finale i ogroman uspeh mladih košarkaša Srbije.

Bogdan Bogdanović (25 poena, 8 skokova, tri blokade), Nemanja Bešović (15 poena, 7 skokova), Bogić Vujošević (11 poena, 6 asistencija) i Marko Gujaničić (14 poena, 6 skokova, 2 asistencije) bili su najzapaženiji, ali reprezentacija Srbije pokazala je još jednom da ima čeličnu volju, pobednički karakter i da igra najkolketivniju košarku na šampionatu u Letoniji. Bez obzira šta izabranici selektora Dejana Mijatovića urade u nedelju u finalu protiv Litvanije, oni su naši ŠAMPIONI!

Selektor Dejan Mijatović smatra da su njegovi izabranici verovali u pobedu i da se nijednog trenutku nisu predavali:

Povezana vest:  NBA VESTI, Sparsi naneli Lejkersima najubedljiviji poraz u sezoni

– Vera u sopstvene moći je bila presudna. Nije sve išlo lako u duelu sa odličnom selekcijom Argentine. Međutim, znamo koliko vredimo i kakve igrače imamo, a naš kvalitet i karakter moraju da dođu do izražaja.

Pred finalni duel selektor Dejan Mijatović dao je jasnu poruku igračima:

– Nije bitno koja je košarkaška sila je ispred nas, već koju svetinju branimo. Mi u Letoniji branim čast srpske košarke. Tako su razmišljale mnoge trofejne generacije pre nas, tako razmišljamo i mi. Litvavanci jesu najjači tim na šampionatu, ali ako žele da to potvrde i osvoje zlato moraće da nas pobede. Učinićemo sve da im pokvarimo planove.

Najefikasniji igrač utakmice, Bogdan Bogdanović bio je presrećan posle plasmana u finale:

– Ovo je veliko iskustvo. Odigrali smo strašnu utakmicu. Od samog početka imali smo pravi pristup. Drago mi je da sam pomogao drugovima i da sam se konačno vratio u pravi ritam. Litvnci su nam stari dužnici i verujem da je došao trenutak za veliki revaš. Potrošili smo dosta energije protiv Argentine, ali ostalo je snage da odigramo najbolje i damo sve od sebe u finalnom meču.

Povezana vest:  NBA VESTI, Medžik: Braun odlazi ako Lejkersi izgube od Denvera

Nemanja Bešović odigrao je najbolju utakmicu na šampionatu, a njegovim zakucavanjem u poslednjoj sekundi stavljena je tačka na veličanstvenu pobedu.

– Presudila je naša ogromna želja da se plasiramo u finale i borimo se za zlatnu medalju. Odigrali smo sjano u odbrani, pametno u napadu. Presrećan sam, kao i svi moji drugovi.

Nikola Silađi smatra da Srbija može da se suprostavi Litvaniji u finalnom meču:

– Igraćemo bez ikakvog opterećenja. Postigli smo veliki uspeh. Izgubili smo od Litvanije u grupnoj fazi šampionata, znamo gde smo grešili i verujem da možemo do zlata.

SRBIJA U19: Cvetković 5, Vujošević 11, Lambić 2, Krstić, Bogdanović 25, Mitrović 2, Gujaničić 14, Siladji 2, Bešović 15, Drenovac, Igrutinović, Dangubić.

ARGENTINA U19: Galici, Masareli 12, Basabe, Điorđeti, Kopelo, Điaveno 13, Parades 2, Perez 8, Delia 19, Dijaz, Podesta, Garino 9.

Nedelja, 10.jul

FINALE: SRBIJA – Litvanija (20:15)

MEČ ZA 3. mesto: Rusija – Argentina (18:00)