FIBA_turska_2010_logoSP TURSKA 2010, GRUPA C
Domaćin prvenstva i Grčka favoriti za prvo mesto u grupi
Domaćin šampionata sveta, koji će biti održan od 28. avgusta do 12. septembra, vodiće sa selekcijom Grčke u C grupi u Ankari žestoku borbu za prvo mesto koje podrazumeva lakše rivale u narednoj fazi takmičenja.
Kada se pre osam godina prihvatio selektorskog poziva iskusni stručnjak Bogdan Tanjević odlučio se za rad na duže staze. Značajno je podmladio tim odabravši grupu pojedinaca sa kojima je planirao da na šampionatu, koji počinje sutra, ostvari uspeh i osvoji odličje.
Turska na medalju sa velikih takmičenja čeka još od 2001. godine, kada je generacija koju je predvodio Mirsad Turdžan stigla do finala gde ih je, nadomak pobedničkog pehara, u dvorani „Abdi Ipekči“ zaustavila reprezentacija Jugoslavije.
Iz tog tima devet godina kasnije u turskoj selekciji nalaze se Kerim Tunčeri i Hidajet Turkoglu. Na njih dvojicu pašće najveće breme u organizaciji igre i prodorima u protivnički reket, a glavna zvezda turskog državnog tima je 23. godišnji Ersan Iljasova.
Igrač, koji je već četiri godine član američkog Milvokija, dokazao se i u Evropi u dresu Barselone, a selektor Tanjević u njega ima neizmerno poverenje.
Veliki pritisak kojem su Turci izloženi neposredno pred početak Mondijala i često nerealna očekivanja fanatičnih navijača predstavljaće najveći problem reprezentaciji koja ima kvalitet, ali ne može se svrstati u najuži krug favorita za osvajanje medalje.
Grčka reprezentacija dolazi u Tursku kao tim u kome su uloge jasno podeljene. Heleni od 2005. godine i zlatne medalje sa šampionata Evrope u Srbiji i Crnoj Gori imaju kontinuitet dobrih igara i osvajanja odličja na velikim takmičenjima.
Pre četiri godine Grci su odigrali vanserijski u polufinalu protiv selekcije SAD, a meč koga se njihove pristalice najradije sećaju značajno ih je iscpreo, pa su u borbi za trofej ostali bez snage. Španija je u velikom finalu bila bolja, ali su Grci i dalje ponosni na srebrnu medalju.
Grčka će u prve dve utakmice na turniru, protiv Kine i Portorika, igrati bez Antoniosa Focisa i Sofoklisa Skorcijanidisa koji su kažnjeni zbog incidenta na meču Akropolj kupa protiv Srbije.
U njihovom odsustvu Litvanac Jonas Kazlauskas osloniće se na Dimitrisa Dijamantidisa, Vasilisa Spanulisa, Janisa Burusisa i Kostasa Carcarisa.
Ostale ekipe iz C grupe prinuđene su da gledaju iza leđa kvalitentijim Turcima i Grcima, a među njima se po kvalitetu izdvaja Rusija, selekcija koja u minule dve decenije samo na momente uspeva da dostigne sjaj slavnog prethodnika – SSSR-a.
Američko-izrarelski stručnjak David Blat doveo je „zbornaju komandu“ do titule prvaka Evrope 2007. godine u Španiji, ali su naredna dva takmičenja (Olimpisjke igre u Pekingu i Evropsko prvenstvo u Poljskoj) pokazala da ova ekipa nije u stanju da zadrži kontinuitet osvajanja medalja.
Ni u Turskoj Blat neće imati na raspolaganju najzvučnija imena ruskog državnog tima u prethodnom periodu – Andreja Kirilenka i Džona Roberta Holdena. U takvoj situaciji selektor je pribegao oprobanoj taktici, pa je podmladio tim u kome se najviše očekuje od Viktora Hrijape, Sergeja Monije i Timofeja Mozgova.
Reprezentacija Kine teško da će moći da učini nešto više na Mondijalu bez Jao Minga, pa je po favorite uvek neugodan Portoriko bliži četvrtom mestu i plasmanu u osminu finala.
Potpuni autsajder u C grupi je državni tim Obale Slonovače, koji učestvuje prvi put na prventsvu sveta nakon Madrida 1986. godine.
Povezana vest:  Šarić najbolji mladi košarkaš Evrope, Peno sedmi