lopta_u_kosu

POLJSKA, EP DO 18

Orlići pregazili Hrvate

 

SRBIJA – HRVATSKA 84:59

Reprezentacija Srbije ostvarila je novu pobedu na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Poljskoj i potvrdila plasman u četvrtfinale. Izabranici selektora Marka Ičelića deklasirali su u Vroclacvu, okviru 3. kola grupe „E“ druge faze šampionata, selekciju Hrvatske zahvaljući pre svega kolektivnoj igri, sjajnoj odbrani i briljantnom šutu za tri poena: Srbija U18 – Hrvatska U18 84:59 (18:18, 29:18, 24:11, 13:12).

Odlučno i motivisano, Srbija je počela utakicu i već u trećem minutu povela sa 10:2. Teško je bilo poverovati da će trojka Đorđa Miloševića biti prva od deset dalekometnih pogodaka u prvih 20. minuta. Ipak, zbog nekoliko izgubljenih lopti i promašenih slobodnih bacanja, Hrvatska je uspele da stigne do izjednačenja (18:18) na kraju prve četvrtine. Međutim, nastavili su izabranici selektora Marka Ičelića da i u drugom periodu, igraju briljantno, nepogrešivo pogađaju iz velike daljine, a najprecizniji su bili Stefan Popovski Turanjanin (3-3) i Nemanja Krstić (2-2).

Povezana vest:  Zvezda najavila novu žalbu Evroligi

Sve dileme oko pobednika meča rešene su već posle nekoliko minuta treće četvrtine kad je selekcija Srbija napravila seriju od 12:3. Šut je i dalje služio srpske juniore, smanjen je broj izgubljenih lopti, a znatno pojačana igra u odbrani za koju selekcija Hrvatske nije imala previše rešenja. Rezultat takvog odnosa snaga bila je prednost od 24 poena prednosti u 29. minutu- 71:47. Nije bilo opuštanja ni u poslednjem periodu igre. Svi igrači su dobili priliku da igraju i daju ogroman doprinos najboljoj igri i najubedljivijoj pobedi selekcije Srbije na šampionatu u Poljskoj.

Povezana vest:  Košarkaši Partizana odbranili titulu prvaka Srbije

Zanimljivo je, da je selekcija Srbije u duelu sa Hrvatskom imala bolji procenat šuta za tri poena (12-21) nego sa linije slobodnih bacanja (12-22). Najefikasniji u našem timu bili su Vasilije Micić (po pet skokova i asistencija) i Stefan Popovski Turanjanin sa 12 poena, Nenad Miljenović(5 skokova, 3 asistencije) je postigao poen manje, dok su po 10 poena postigli Nemanja Krstić i Luka Mitrović (šest skokova).

Selektor U18 reprezentacije Srbije, Marko Ičelić, bio je veoma zadovoljan igrom i zalaganjem svojih izabranika:

– Od početka šampionata, smo igrali dobro u odbrani, maksimalno se borili, ali nas šut nije služio kako smo želeli. Danas je sve bilo perfektno. Igrači zaslužuju sve čestitke, odigrali su sjajnu utakmicu, delovali kao veliki tim. Mnogo nam znači ovaj trijumf, pred četvrtfinalni duel, podigli smo samopouzdanje i sa optimizmom očkujemo odlučujuće susrete.

Povezana vest:  NBA VESTI, Lejkersi konačno slavili, Niksi dobili Orleans

Protivnik reprezentqacije Srbije u četvrtfinalu neće biti poznat do završetka svih mečeva druge faze Evropskog prvenstva u Poljskoj.

SRBIJA U18: Radičević, Dangubić 5, Micić 12, Popovski Turanjanin 12, Avramović 2, Mitrović 10, Miljenović 11, Krstić 10, Janković 8, Milošević 8, Bezbradica 4, Mišković 2.

HRVATSKA U18: Čubrić 2, Junaković, Madunić, Krstanović 6, Buovac 9, Boban, Brzoja 14, Ramnjak 11, Vuković, Smolić 11, Mikulić, Mazić 6.