Summer3p 2011 _3

Završen Summer3p: Odlične žurke i zanimljivi kulturni sadržaji

Deveti po redu festival elektronske muzike Summer3p, koji se završio u ponedeljak ujutru, protekao je u znaku dobre zabave, kišnih dana i stvaranja novih trendova. Tokom četiri dana verna publika festivala, oko šest hiljada ljudi, provodila se noseći sa sobom kupaće kostime, ali i kišobrane.

Summer3p festival je ove godine pružio svojim posetiocima bogat i zaokružen kulturni, edukativni i zabavni program na različitim lokacijama od Subotice do Palića. Na ulicama Subotice u okviru Summer3pKULT vikenda (15-17. jul) uživali smo u uličnim performansima srednjoškolaca, šetnji stazom Secesije i angažovanoj umetničkoj instalaciji Želimira Barića, sve u cilju zaštite kulturne baštine, edukacije posetilaca na ekološkom planu, podsticanja kreativnosti i zabave.

Jedan festival čini relevantnim i uspešnim njegova publika, a mi smo na našu veoma ponosni – čak 6.000 posetilaca koji su se odlično provodili tokom četiri kišna dana su naša motivacija da sledeće godine organizujemo još bolji festival.

Da su Subotičani verni Summer3p-u, da planiraju svoje godišnje odmore shodno njemu, da odrastaju i sazrevaju uz njega, ponovo se pokazalo na naše veliko zadovoljstvo. Inostrani izvođači bili su oduševljeni publikom koja ja sve vreme igrala ne mareći za kišu.

Povezana vest:  Miley Cyrus zna zbog čega se udaljila od Liama

Na termalnim bazenima ove godine nastupili su neki od najaktuelnijih izvođača evropske i regionalne elektronske scene, između ostalih: Kollektiv Turmstrasse (Nemačka), Slyde (Engleska), Mihai Popoviciu (Rumunija), Murko (Slovenija), Sex Shop Boys (Mađarska), Roby Deep (Slovenija), Dandy (Mađarska) i Danza Macabra (Slovenija).

Nasmesi se Subotici _ 3Radionice koje su se tokom dana održavale na Muškom štrandu okupile su značajan broj ljudi, različitih starosnih struktura: od naših najmlađih, do osoba u zreloj životnoj dobi. Kreativni nakit izrađivan od reciklažnog materijala deljen je posetiocima festivala, dok su slike nastale grupnim radom na slikarskoj radionici izložene poslednjeg dana festivala na Termalnim bazenima. Ove godine imamo nove pobednike u turniru odbojke na pesku, ali smo i bogatiji za mladi orkestar „reciklažne muzike“.

Povezana vest:  SHAMSO 69 ekskluzivno u bašti kluba Fest

Radionica reciklažne muzike pod nazivom Mjuziklaža održala se u petak i subotu, 22. i 23. jula, u centru Subotice i zabavila je mališane uzrasta od 6 do 12 godina. Dr Đubrivoje i Đubrila obučili su mali orkestar da sami izrađuju instrumente od reciklažnog materijala i kako njima da se koriste, a radionica se završila izvođenjem novih dela ovog simpatičnog dečjeg „reciklažnog orkestra“.

Umetnik Jugoslav Sivić je u okviru Summer3p kampanje „Očistimo jezero Palić“, obogatio Palić novom skulpturom u obliku barske kornjače, uz slogan „Ubaci limenku – dovrši skulpturu“ koji poziva građane da se aktivno uključe u ovaj projekat. Skulptura ribe koja je prošle godine predstavljena na Summer3p-u poklonjena je štićenicima dnevnog svratišta za decu i nalazi se trenutno ispred Opštine Novi Beograd.

Video instalacija Pneuma Želimira Barića, svetski priznatog umetnika, premijerno je prikazana Subotičanima u okviru Summer3pKULT vikenda, ali je i krasila termalne bazene tokom četiri festivalska dana. Umetničko delo tokom 2011. biće prikazano u Buenos Airesu, Londonu, Bazelu i Beogradu. Angažovani umetnik Želimir Barić svojom instalacijom, u čijem su stvaranju učestvovali umetnici iz Srbije i Italije, podstiče na razmišljanje o globalnim problemima zagađenja životne okoline i izumiranja životinjskih vrsta, koje mi sami malim gestovima možemo da sprečimo.

Povezana vest:  Mile se vraća u Niš!

Modni performans EVETKE, kreatorke Eve Barna Szabo okupio je na muškom štrandu više od stotinu posetilaca naoružanih kišnim kabanicama i kišobranima u svim bojama, blicevi su sevali, a publika je zadovoljna nakon performansa prešla na Moon stage i noćno kupanje na termalnim bazenima.

Nasmeši se Subotici jedan je od popularnijih projekata Summer3p festivala čiji je cilj očuvanje autentičnosti tradicije i promovisanje kulturnog i arhitektonskog bogatstva. Subotičani i zainteresovani turisti uživali su u kulturno edukativnoj šetnji gradom, okupilo se više od 300 posetilaca koji su puno saznali o bogatoj istoriji i arhitekturi Subotice. Nadamo se da će ovaj interesantan projekat biti i deo turističke ponude Subotice u bliskoj budućnosti.

Organizatori festivala su nevladina organizacija AŠC i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo iz Subotice – FOKUS.