lopta_u_kosu

ČEŠKA, EP DO 16

Srbiju čeka težak zadatak u drugoj fazi šampionata

 

Najbolje srpske kadete očekuje težak zadatak u drugoj fazi Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina koje se održava u Češkoj. Šampionat je počeo perfektno za naš mladi tim, ubedljivo je pobeđena Crna Gora (100:62), a zatim su usledili neočekivani porazi od Rusije (83:91) i Nemačke (68:74).Zbog toga u novoformiranu grupe „E“ izabranici selektora Saše Nikitovića, stižu bez bodova, a čekaju ih dueli sa domaćom selekcijom, Španijom i Grčkom i krajnje neizvesna borba za plasman u četvrtfinale.

– Zaista nismo očekivali ovakav rasplet, posle startne pobede protiv Crne Gore. Sve je u tom meču funkcionisalo savršeno, ali su se u samom finišu povredili Marko Tejić i Marko Gudurić. Zbog toga je u nevreme, u suretu sa Rusima, došlo do velikih promena u rotaciji tima. Imali smo loš pristup na tom meču, slabu koncentraciju, a rival je odigrao iznad svojih realnih mogučnosti. U utakmici sa Nemačkom smo bili dosta bolji, odigrali na mnogo višem nivou, ali protivnik je bio kvalitetniji i spremniji. Neverovatno je koliko su agresivni, snažni i fizički dominatni. Ipak, bili smo u egalu do poslednjeg minuta, kad Nemci pogađaju tri teška šuta, a mi sve promašujemo i dolazimo u vrlo tešku situaciju pred drugu fazu Evropskog prvenstva- ističe Saša Nikitović.

Povezana vest:  EP LITVANIJA 2011, Posle poraza Đetića od Grčke – Nezadovoljni!

Naravno selektor Saša Nikitović i njegovi izabranici ne pomišljaju na predaju. Slede još tri duela na kojima je moguće isparaviti sve propuste:

– Posle meča sa Crnogorcima činilo se da nam nema ravnih na šampionatu, sada smo u nezavidnoj sitaciji, a teško je predvideti šta će biti kad se završi druga faza. Prvenstvo je izjednačeno, nema izarzitog favorita, ovo je šampionat za igrače do 16 godina, oscilacije i padovi su sasvim normalna pojava.

Povezana vest:  Andrić: Ova utakmica ima veću težinu nego svaka prethodna

Stručni štab U16 reperzentacije Srbije dobro je upoznat sa narednim rivalima:

– Selekcija Češke je odigrala odlično u grupnoj fazi takmičenja. Imaju ogromno podršku, publika ih nosi svih 40 mnuta. Ostvarili su sve tri pobede. Zapamtite ime Radovana Kourila, sigurno najboljeg plejmejkera na turniru. Sve se polazi od njega, kreira akcije, aistira, poentira. Vanserijski talenat. Španci su takođe odlična ekipa, popunjena kvalitetnim igračima na svim pozicijama. Ipak, izdvaja se korpuletni centar, poreklom iz Senegala, Imane Diop koji dominira pod obručima. Selekcija Grčke je realno slabija od Češke i Španije, ali ih svakako ne smemo potceniti. Neće biti lako, ali ne pomišljamo na predaju. Nećemo se baviti kalkulacijama, nikakvim računicama, trudićemo se da pružimo maksimum, ako se ukaže prilika pobedimo na svim mečevima i pokušamo da se dokopamo četvrtfinala- zaključio je selektor U16 selekcije Srbije Saša Nikitović.

Povezana vest:  Mačvan se vratio u Partizan, biće savetnik predsednika

GRUPA „E“

Češka 2 2 0 155:123 4

Nemačka 2 2 0 145:135 4

Španija 2 1 1 131.116 3

Rusija 2 1 1 158.154 3

Srbija 2 0 2 151:165 2

Grčka 2 0 2 102:149 2

RASPORED ODIGRAVANJA MEČEVA

1. avgust: SRBIJA – Češka (18:00)

2. avgust: SRBIJA – Grčka (15:45)

3. avgust: SRBIJA – Španija (20:15)