juniorke_2011

EP ZA JUNIORKE,  RUMUNIJA

Srbija bolja od Holandije

Reprezentacija Srbije ostvarila je veoma važnu pobedu na Evropskom prvenstvu za igračice do 18 godina koje se održava u Rumuniji. Izabranice selektora Zorana Kovačića savladale su u Oradei, u okviru 1. kola grupe „F“ selekciju Holandije, posle sjajne igre u drugom poluvremenu čime su znatno povećale izglede da se plasiraju u četvrtfinale šampionata: Srbija U18 – Holandija U18 60:51 (11:13, 11:17, 17:8, 21:13).

Ponovo je preciznost i igra u napadu bila najveća slabost srpskih juniorki na početku susreta. U prvih pet minuta prve četvrtine postigle su tri, a u osam minuta drugog perioda svega četiri poena. Ipak, zaostatak od osam poena posle prvog poluvremena (22:30) i nije bio tako strašan ako se zna da je procenat šuta iz igre bio 26 odsto, a da su od 14 pokušaja za tri poena bile precizne samo Aleksandra Stanćev i Milica Tošković.

Povezana vest:  EVROLIGA, Ubedljiv poraz Partizana u Moskvi

Konačno je u trećoj četvrtini proradio šut izabranica selektora Kovačića. Kapiten Nataša Kovačević je veoma brzo postigla je osam poena, a Aleksandra Stanćev ponovo pogodila za tri poena za prvo vođstvo Srbije u u 27. minutu – 35:34. Bila je to najava mnogo bolje igre srpskih juniorki u završnom periodu igre. U intervalu od od 32. do 35. minuta Srbija je napravila seriju 12:0 zahvaljujući šutevima iz daljine. Aleksandra Stanćev postigla je dve, a Nataša Kovačević i Jelena Stanković po jednu trojku za kapitalnu prednost od 54:43. Demoralisane Holanđanke nisu uspele da se oporave od ubitačne serije našeg mladog tima koji je ovim trijumfom napravio ogroman korak prema plasmanu u četvrtfinale šampionata u Rumuniji.

Povezana vest:  Svetislav Pešić: Radnički više pokazao!

– Od početka šampionata šut je naš najveći problem, tako je bilo u prvom poluvremenu susreta sa selekcijom Holandije. Međutim, u drugom poluvremenu kad je bilo najvažnije, gotovo da nismo znali za promašaj, skoro sve šuteve smo pogodili. Trojke kapitena Nataše Kovačević i omalenog plejmjkera Aleksandre Stanaćev odlučile su utakmicu. Moram da pohvalim i sve ostale igračice koje su odigrale odlično u odbrani. Mislim da nam je obezbeđena bar četvrta pozicija u grupi, a za treće mesto borićemo se sa selekcijom Češke- istakao je selektor U18 selekcije Srbije, Zoran Kovačić.

Povezana vest:  NBA VESTI, Indijana vratila seriju na početak

U18 reprezentacija Srbije utorak u 2. kolu grupe „F“ od 19:15 časova igra protiv selekcije Francuske.

SRBIJA U18: Kovačević 21, Bošnjak, Vidaković, Stanković 4, Hadžibabić, Topuzović 3, Stanćev 18, Tošković 3, Vida, Vučković 6, Brajković 4, Đorđević.

HOLANDIJA U18:Kalenberg, Van Den Boš, Katman, Trefers 14, Adams 4, Klerks 1, Betonvil, Kujt, Esenstem 13, Krajenord 2, Jongeling, Van Der Kejil 13.