duda_ivkovic_i_strucni_stab

ORLOVI SE VRATILI IZ LONDONA

Ivković: Ovaj tim će prućiti maksimum na EP!

 

Stručni štab i najbolji košarkaši Srbije doputovali su u poslepodnevnim časovima iz Londona u Beograd. Posle učešća na tri turnira (Ljubljana, Izmir, London) i 11 odigranih utakmica u poslednje dve nedelje, izabrancima selektora Dušana Ivkovića ostalo je još sedam dana finalnih radova do puta u Litvaniju na Evrospko prvenstvo gde će 31. avgusta odigrati premijerni meč na šampionatu protiv selekcije Italije.

– London je bio naš treći turnir u pripremnom periodu. Završili smo sa programom pripremnih utakmica, odigrali u sličnom ritmu koji nas čeka na Evropskom prvenstvu. Počeli smo sa turnirom u Ljubljani, a završili sa turnirom u Londonu, gde želimo da igramo i sledeće godine na Olimpijskim igrama, što je uostalom naš primarni cilj. Boravili smo u neposrednoj blizini olimpijskog sela, igrali u dvorani u kojoj će biti održane Igre- istakao je selektor Dušan Ivković na aerodromu “Nikola Tesla”.

Povezana vest:  FIBA dala rok Ukrajincima do 15. maja

Selektor se zatim osvrnuo i na zdrvastveni bilten koji nije povoljan još od prvog dana pripreme za Evropsko prvenstvo u Litvaniji. Pored Novice Veličkovića koji nije putovao sa ekipom na turinre u Sloveniju, Tursku i Veliku Britaniju, pojavaili su se problemi sa povredama Marka Kešelja i Aleksndra Rašića.

– Sve što se desilo nije prouzrokovano programom rada i treninzima reprezentacije. Suvišno je govoriti koliko je Novica Veličković bitan igrač, ne samo na poziciji na kojoj igra, nego kao jedan od najvažnijih ljudi u stvaranju ovog tima i atmosfere. Na žalost, u svakodnevnom kontaktu sa lekarima, prognoze uopšte nisu optimistične po pitanju da li će on biti spreman. Na žalost, na utakmici sa Francuzima, dogodila se povreda Marka Kešelja. Pre toga smo imali problema sa Aleksanrom Rašićem, koji nam je mnogo nedostajao u utakmicama koje nije igrao. Međutim, Marko Kešelj je dobio jak udarac u jagodičnu kost na meču protiv selekcije Francuske i on će u utorak imati ultra-zvuk, a zatim još jedan pregled, posle čega ćemo znati mnogo više o njegovoj povredi.

Povezana vest:  NBA VESTI, Atlanta povela protiv Indijane sa 2:1

Uprkos svim problemima, selektora Dušana Ivkovića ne napušta optimizam, ali ni realnost po pitanju rezultata i zacrtanih ciljeva na šampionatu u Litvaniji:

– Siguran sam da će ovaj tim pružiti maksimum na svakoj utakmici na šampinatu u Litvaniji. Imamo dovoljno vremena da osvežimo igrače i budemo potpuno spremni za prvi meč protiv Italije. Budite sigurni da će se naši igrači boriti svim srcem za svoju zemlju i dres koji nose. Da li će to biti dovoljno u odnosu na protivnike, videćemo. Ja sam i dalje optimista, ali evidentno je da ćemo, najverovatnije biti oslabljeni, da nam neće igrati neki ključni igrači sa prošlog Svetskog prvenstva. Druge reprezentacije su pojačane, igraće sa najjačim sastavima, sa NBA igračima. To su činjenice, ništa novo.

Povezana vest:  Dragan Đilas: Ivković ostaje selektor do 2013!

Selektor Dušan Ivković na kraju razgovora sa medijima pohvalio je veliki uspeh Univerzitetske reprezentacije koja je u Šenženu osovjila zlatnu medalju i ponovila uspeh sa Univerziade u Beogradu 2009. godine:

– Posebno mi drago zbog uspeha naše Univerzitetske reprezentacije, jer sam bio stalno u kontaktu sa Lukom Pavićevićem i Dejanom Bodirogom kada je birana selekcija. Bilo je dosta problema, posebno u vreme odigravanja pripremnih utakmica sa Rusijom. Tada sam morao i lično da intervenišem. Drago mi je da su posle Bangkoka i Beograda ponovo osvojili medalju. To su mladi igrači na koje se računa. I te kako se prate njihovi rezultati. To je nešto što me jako raduje- zaključio je selektor reprezentacije Srbije, Dušan Ivković.

Reprezentativci Srbije sutra imaju slobodan dan, a od srede nastavljau sa svakodnevnim trenizima sve do poslaska u Litvaniju 29. avgusta.