reprezentacija_prvi_trening

Dalipagić: Nemamo tim za medalju, ali možemo da iznenadimo

 

Legendarni jugoslovenski košarkaš Dražen Dalipagić izjavio je danas da je veoma teško proceniti realne domete srpske reprezentacije na predstojećem prvenstvu Evrope u Litvaniji pošto „za razliku od nekih ranijih vremena nemamo tim koji može da nam garantuje medalju“.

-Ne postoje realni dometi naše reprezentacije pošto nemamo ekipu koja će nam garantovati osvajanje medalje. Pokazali smo na prethodnim takmičenjima da znamo prijatno da iznenadimo, ali i da razočaramo košarkašku javnost – rekao je Dalipagić.

On je dodao da se nada kako će naš nacionalni tim kao i pre dve godine u Poljskoj kada je osvojeno srebro uspeti da prevaziđe očekivanja i postigne veliki uspeh kada se to najmanje očekuje.

Povezana vest:  Vujošević zadovoljan, Milojević ljut

-Na šampionatu nema izrazitih favorita, u principu svako svakog može da pobedi. Izdvaja se jedino Španija zbog Pau Gasola, koji je igrač van evropskih standarda. Mi smo, međutim, i njih uspeli dva puta da savladamo – u grupnoj fazi takmičenja u Poljskoj i prošle godine u četvrtfinalu šampionata sveta, tako da se nikad ne zna – poručio je Dalipagić, osvajač pet medalja sa Evropskih šampionata, tri zlatne (1973, 1975, 1977) i po jednu srebrnu (1981) i bronzanu (1979).

Nekadašnji trofejni košarkaš Jugoplastike i reprezentacije Jugoslavije, a danas trener poljskog prvoligaša Polfarme Zoran Sretenović izjavio je da Srbija ima dobre šanse da osvoji neku od medalja, bez obzira na nešto slabija izdanja u pripremnom periodu.

-Prvenstvo će biti izjednačeno jer većina reprezentacija nastupa u najjacem sastavu. Mi smo, uz Španiju, domaćina Litvaniju, Sloveniju i Tursku, jedan od favorita, koji može da se umeša u borbu za medalje – rekao je Sretenović.

Povezana vest:  Mediji: Aleksandar Đorđević selektor

On je dodao da se naš tim još uigrava i da su rezultati trenutno u drugom planu.

-Očekujem mnogo bolja i agresivnija izdanja Ivkovićevih izabranika. Do sada smo na šampionatima znali od od starta budemo na nivou, što je odlika dobro psihološki pripremljenih ekipa – rekao je Sretenović, šampion Evrope sa reprezentacijom Jugoslavije 1991. i 1995. godine.

Poznati srpski trener Vladisav Lučić optimista je uoči odlaska naše selekcije u Litvaniju pošto kako je rekao „Srbija poseduje mladu, perspektivnu i odlično vođenu ekipu.

-Iako ne igraju značajnije uloge u inostranim klubovima, naši košarkaši svake godine napreduju kada je kvalitet u pitanju. Poslednja dva šampionata vratila su veru u mogućnost srpske košarke, a da nije bilo sudijske nepravde na Svetskom prvenstvu u Turskoj trebalo je da osvojimo dve srebrne medalje.

Povezana vest:  JADRANSKA LIGA, Jovanović zadovoljan zbog truda

Lučić očekuje neizvesno prvenstvo, ali ipak izdvaja nekoliko favorita.

-Španija je ispred svih jer ima NBA zvezde braću Gasol i Rudija Fernandeza, Litvanija i zbog kvaliteta i kao domaćin mora da bude među favoritima, Francuska i Grčka takođe. Naša ambicije su poznate, a to je plasman u finale i obezbeđivanje vize za Olimpijske igre u Londonu. U svakom slučaju trebalo bi da budemo optimisti – zaključio je Lučić.

Evropsko prvenstvo u košarci biće održano od 31. avgusta do 18. septembra u Litvaniji. Srbija će igrati u B grupi zajedno sa reprezentacijama Italije, Izraela, Francuske, Nemačke i Letonije.