novica_velickovic_srb_ita

EP 2011

Srbija na startu EP pobedila Italiju

 

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je počela takmičenje na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, pošto je danas u gradu Šaulej pobedila Italiju sa 80:68 (10:18, 25:11, 22:24, 23:15). Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Miloš Teodosić sa 15 poena i osam asistencija, dok je Milenko Tepić takođe postigao 15 poena, uz četiri asistencije. Milan Mačvan završio je meč sa 14 poena i osam skokova.

Italijane je predvodio Andrea Barnjani sa 22 poena i devet skokova, a sledio ga je Danilo Galinari sa 15 poena. Srbija sutra od 14.15 igra protiv Letonije meč drugog kola Grupe B.

„Orlovi“ su današnji meč počeli nešto sporije, a kada su u drugoj četvrtini stekli prednost, nisu je ispuštali do kraja meča. Srbija je uglavnom ubedljivo vodila, osim kada je Italija u trećoj četvrtini uz pomoć zonske odbrane i raspoloženog Barnjanija uspela da priđe na četiri poena zaostatka.

Povezana vest:  PLEJ OF, FINALE, Košarkaši Partizana osvojili devetu uzastopnu titulu

„Azuri“ su dobro počeli i poveli sa 7:0, a Srbija nije uspela da organizuje napad kako treba, ispustivši četiri prilike da postigne koš, što je trajalo više od tri minuta. Prve poene za Srbiju na EP u Litvaniji postigao je Tepić, kada je dao trojku, a nešto kasnije učinio je to i Teodosić za 6:9. Italijani su koristili loš šut „orlova“ i preko Marka Belinelija i Galinarija postizali poene.

Povezana vest:  Mesina: Želimo revanš za jedini poraz u Top 16

Italija je imala najviše osam poena prednosti, u dva navrata, a drugi put na kraju četvrtine, 10:18. Kapiten Nenad Krstić postigao je koš za i tako postao tek treći igrač koji je u prvih 10 minuta postizao poene.

Slično je počela i druga deonica, ali tada su u tim Srbije ušli Stefan Marković i Mačvan i inicirali seriju od 9:0, kojom je Srbija sredinom četvrtine konačno i povela, 23:22. Italija je na kratko vratila prednost posle trojke Marka Mordentea, ali su Mačvan i Kosta Perović povratili prednost koju su držali do kraja meča.

Srbija je na poluvreme otišla sa šest poena prednosti, 35:29, ali je zato furiozno počela drugi deo meča. Posle jednog koša Galinarija, Tepić je postigao novu trojku i pokrenuo seriju Srbije od 17:3, za 18 poena prednosti 52:34.

Povezana vest:  Kineski trener suspendovan zbog zlostavljanja igrača

Selektor Italije Simone Pjaniđani odlučio se tada za zonsku odbranu, koja je „azurima“ donela nekoliko brzih poena iz kontranapada, a onda je Barnjani nezaustavljivo pokrenuo seriju Italije od takođe 17:3, kojom su došli do četiri poena zaostatka, 55:51.

Srbija je u poslednjih 10 minuta ušla sa četiri poena prednosti, 57:53, a onda je četvrtu četvrtinu posle koša Italije počela serijom 16:2, za 71:53 pet i po minuta pre kraja. Italija je do kraja uspela samo da ublaži prednost i stigne do 80:68.