SOTRA_KZN_PKSRBIJE

Beograd domaćin SP u gađanju glinenih golubova od 3. do 13. septembra

 

Beograd je pre manje od mesec dana bio centar evropskog streljaštva jer je bio domaćin Šampionata Evrope u svim disciplinama, a od 3. do 13. septembra biće centar svetskog streljaštva jer će se na strelištu „BG sportskog centra Kovilovo“ održati Šampionat sveta u gađanju glinenih golubova i organizacija oba  događaja stavila je glavni grad Srbije na vidno mesto na svetskoj sportskoj mapi – istakao je na konferenciji za medije pred SP u Privrednoj komori Srbije Dragan Atanosov, pomoćnik ministra za omladinu i sporta Srbije Snežane Samardžić Marković koja je i predsednik Počasnog odbora Prvenstva sveta.

– Za organizaciji ova da značajna sportska događaja priznanje zaslužuju predsednik Organizacionog odbora Milan Šotra i generalni menadžer Snježana Vajagić kao i njihovi saradnici – naglasio je Atanasov.- U Ministarstvu pratimo razvoj talentovanog juniora Nemanje Smiljanića, 13. na Šampionatu Evrop pre mesec dana koji će, nadam se, opravdati očekivanja i naći će se i u programu  kandidata za Olimpijske igre u Riju 2012.

Na Šampionatu sveta učestvovaće 629 strelaca iz 76 zemalja,  a sa zvaničnim licima  i sudijama  ukupno će u Beogradu biti oko 1.000 gostiju i streljački radnici, kako je podvukao Milan Šotra , doprineli su ove godine, značajno,  računajući i 2.000 učesnika na Prvenstvu Evrope, i turističkoj i ugostiteljskoj privredi Beograda:

Povezana vest:  Mikec i Zlatić gosti Olimpijskog komiteta SAD

– Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, ministru Snežani Samardžić Marković i pomoćniku ministra Draganu Atanosovu na pomoći, koja je u skladu sa ekonomskim trenutkom ukupnim stanjem u državi, da organzujemo ovo takmičenje. Dolaze vrhunski asovi, boriće se za trofeje i olimpijske vize za London i očekujemo, ako se poklope vremenski uslovi i raspoloženje učesnika, rezultate u rangu svetskih rekorda. Hvala i Privrednoj komori Srbije na gostoprimstvu  i predsedniku  Milošu Bugarinu na doprinsu u organizaciji.

Snježana Vajagić se zahvalila i Ministarstvu inostranih poslova Srbije i MUP Srbije na pomoći da svi učesnici dobiju na vreme vize i dozvole za unos oružja i municije, kao i Anti doping agenciji Srbije, čiji je rad već dobio visoku ocenu međunarodih zvaničnika na Šampionatu Evrope, a uzimaće uzorke i na Šampionatu sveta:

– Bez takve saradnje koja ostavlja izuzetan utisak na strelce i trenere, jer se procedura izdavanja viza se jedne strane, ali i prijema i pregleda oružja na Aerodromu Nikola Tesla  vrlo brzo obavlja, ne bismo mogli da u kratkom roku završimo veoma osetljive poslove u ovim veoma važnim delovima organizacije rekla je Snježana Vajagić.- Imao i mnogo razumevanja od svih službi  na aerodromu sa kojima izvanredno sarađujemo. Zvanični prevoznik biće nam ponovo Lasta a za visoke zvaničnike  Međunarodne federacijs streljačkih sportova – ISS zvanična vozila biće iz Tojote centra. Dolaze nam, od četiri potpredsednika ISSF, čak trojica tako da i to potvrđuje kakav značaj u svetskim okvirima ima takmičenje u Beogradu.

Povezana vest:  Damir Mikec peti vazdušnim pištoljem na Svetskom kupu u Beogradu

Selektor Dejan Mihajlović je  saopštio da će Srnbiju na SP predstavljati    seniorska reprezentcija u trapu Zoran Lukić, Marko Ilić (Grof, Kalište kod Požarevca) i Pera Nedić (Jedinstvo trap, Stara Pazova), dva juniora u ovoj disciplini Nemanja Smiljanić (Grof) i Zoran Jakšić (Jedinstvo trap) kao i seniorska reprezenatcija u skitu Jovan Amanović, Goran Stojadinović i Nenad Radovoć (svi Novi Sad).

– Trenutno smo na kratkim, četvorodnevnim pripremama u Kovilovu i sve ide po planu. Objektivni smo i znamo gde su naši strelci u svetskim okvirima, tako da ne tražimo podvige već samo da postignu rezultate blizu njihovih ličnih rekoda i to će garantovati lepe plasmane – rekao je Mihajlović.- Nedić ima lični rekord 119, Ilić 116,  Smiljanić 119, Jakšić 117, a u skitu Stojadinović i Amanović po 119, Radović 118.  Mnogo očekujemo od Smiljanića, ali to ne sme da ga optereti da juri nešto što ne može da stigne. Za njega ima vremena on je još tri godine juniore, a od 60 omladinaca prijamljenih za SP samo su desetorica mlađi  od njega. Vredi doći u Kovilovo ove je deo streljaštva gde se vidi kada je pogodak a kada promašaj i može da se aktivno prati takmičenje.

Povezana vest:  U Sremskoj Mitrovci i Beogradu 29 talenata

Mali kuriozitet je da će najstariji učesnik Šampionata sveta biti strelac iz Kanade rođen 1935, a najmlađi blizanci iz Jeremenije rođeni 1997.  Smiljanić, sin Nebojše Džape nekadašnjeg reprezentativca u gađanju glinenih golubova i selektora i Olivere Smiljanić, članice reprezentacije Jugoslavije koja je  1983. u Bukureštu osvojila srebro MK puškom, kaže.

– Dosta treniram, praktično nisam prekidao rad od EŠ i očekujem dobre rezultate a kakav će biti plasman zavisi i od rivala. Konkurencija je vrhunska, uz sve koji su bili na Šampionatu Evrope doći će i dobri juniori iz Azije, Australije  i SAD. Voleo bih da postignem rezultat bolji od ličnog rekorda…

U sponzorskom pulu su i Feter, Peraci, Matareli, Bereta, Baskijeri- Pelagri, Kastelani, Metalija, Nasta, hotel Prezident, Fioki, Sikst, Radijus vektor, Turistička organizacija Srbije, PKB, Knjaz Miloš, Aerodrom Nikola Tesla…

Milan Šotra pozvao je Beograđane na svečano otvaranje u nedelju 4. sepetembra u 20 časova u „BG sportskom centru Kovilovo“ ali i na sva takmičenja jer je ulaz besplatan. Seniorska reprezentacija Srbije, kao i juniori u trapau izlazi na verenu liniju u ponedeljak 5.septembra. Finale je  6. septembra od 16,45.

Reprezentcija u skitu počinje takmičenje 12. septembra, finale je 13. septembra od 16,45.