Savanovic_srb_izr

EP LITVANIJA 2011

Srbija pobedila Izrael posle preokreta

 

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je danas selekciju Izraela sa 89:80 (22:25, 13:16, 23:23, 31:16), u utakmici trećeg kola B grupe na Evropskom prvenstvu u Litvaniji i napravila veliki korak ka plasmanu u drugu fazu.

Utakmica je odigrana u Šaulej areni pred oko 2.500 gledalaca gledalaca, a sudili su Vladimir Zaikovski (Ukrajina), Aleksandar Milojević (Makedonija) i David Berekašvili (Gruzija).

Srbija: Teodosić 6 poena (7 sk, 5as), Tepić 4, Rašić 5, Paunić, Bjelica 2, Marković 5 (4as), Savanović 24 (6 sk), Kešelj 15 (7 sk), Krstić 18 (7sk), Perović 3, Marjanović, Mačvan 7.

Izrael: Ohajun, Nisim 16 (9as), Naimi, Blu 16, Pnini 9, Mekel, Burštajn, Elijahu 14, Halperin 18, Kadir 7 (10 sk), Grin, Kokia.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Partizan bez većih problema pobedio Radnički FMP

Izraelci su veoma dobro počeli utakmicu i poveli sa 5:0, ali su izabranici Dušana Ivkovića sredinom prve četvrtine zahvaljujući kapitenu Nenadu Krstiću došli do izjednačenja 11:11.

Srbija kao da je stala u tom trenutku, pošto su Izraelci pogodili zaredom dve „trojke“ i ponovo stekli osetniju prednos 17:11. U završnici prve četvrtine raspoloženi Kešelj je Srbiju zadržao na samo tri poena zaostatka (25:22).

Naši momci su za samo tri minuta u drugoj četvrtini napravili preokret i došli do prednosti od 29:27. U tim trenucima košarkaši Srbije ponovo su stali, što je Izrael znao da iskoristi.

Povezana vest:  Barselona pobedila Real trojkom uz zvuk sirene

Selekcija Izraela je sredinom druge deonice odgovorila agresivno, serijom 10:0, što joj je donelo vođstvo 41:31. Srbija je u završnici poluvremena donekle uspela da zaustavi raspoložene izraelske šutere i smanji na 41:35.

Srpski košarkaši su treću četvrtinu „otvorili“ nešto slabijom odbranom, a nakon nekoliko minuta tehničku grešku zaradio je selektor Ivković. On je ušao u teren da se raspravlja sa sudijama nezadovoljan što nisu sankcionisale Gaja Pninija koji je laktom udario Krstića.

Nakon dva realizovana slobodna bacanja Pninija i „trojke“ Afika Nisima, Izrael je poveo sa 53:41. Srbija je uspela serijom 6:0 da smanji na 53:47, ali su Izraelci, bez većih problema održali vođstvo do kraja treće deonice.

Povezana vest:  EP 2015, Teodosić: Pokazali smo jedinstvo

Uprkos slabijoj igri nego u prethodna dva dana i lošem šutu za tri poena prvog plemejkera Miloša Teodosića (7-0), Srbija je uspela da napravi preokret u poslednjoj četvrtini.

Prvo su Stefan Marković i Marko Kešelj „trojkama“ doneli izjednačenje 69:69.

Nakon toga, ritam je uhvatio i kapiten Krstić, a ponovo je zablistao i Kešelj (bez promašaja za tri poena iz pet pokušaja), tako da je Srbija povela sa 77:71.

Izrael je odmah uzvratio serijom od 5:0, ali su Savanović i Kešelj „trojkama“, minut pre kraja, otklonili sve dileme oko pobednika.

Sutra je slobodan dan u B grupi, a selekcija Srbije u nedelju, u četvrtom kolu od 20 sati igra protiv reprezentacije Nemačke.