duda_ivkovic_grad

EP LITVANIJA 2011

Dušan Ivković: Šampionat počinje utakmicom protiv Nemačke

 

Najbolji srpski košarkaši dan pre početka meča sa selekcijom Nemačke odradili su trening u „Šiaulai Areni“. Najpre su izabranici selektora Dušana Ivkovića radili u teretani, a zatim u dvorani uvežbavali akcije i razrađivali taktiku pred četvrti meč na šampionatu, koji dolazi posle dana pauze koji je dobrodošao i bio od velike koristi svim našim igračima.

– Posle pet dana boravka u Šiaulaiu, prvi put put smo bili u situaciji da izađemo iz hotela, opustimo igrače, da ih osvežimo i dovedemo u neko normalno stanje pred veoma važne mečeve protiv Nemačke i Francuske- ističe selektor Ivković.

Selektor reprezentacije Srbije, rekapitulirao je učinjeno na prethodne tri utakmice i naglasio koliko je bitna priprema tima pred meč sa selekcijom Nemačke:

Povezana vest:  Zvezdini juniori obezbedili polufinale

– Što se tiče psihologije, trebalo bi da smo u dobrom stanju, jer smo svesni, da shodno ciljevima koje smo postavili, šampionat za nas počinje utakmicom protiv Nemačke. Za nama su tri utakmice koje su nam obezbedile plasman u druguazu Evropskog prvenstva. To znači da smo imali do sada samo jednui veliku pobedu- protiv Italije. Protiv Letonaca smo dosta oscilirali, dok smo protiv Izraela odigrali slabo i taj meč treba da nam posluži kao nauk i velika opomena. Ipak, velika je stvar što smo pobeđivali na utakmicama u kojima smo slabo igrali.

Dušan Ivković je još jednom ponovio koliko ceni selekciju Nemačke i predočio kako se mora igrati protiv Dirka Novickog i njegovih saigrača:

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, FMP bolji od Radničkog

– Nemačka je potpuno definisan tim, koji je uključivanjem Dirka Novickog i Krisa Kejmana dobio ogroman kvalitet. Njihove glavne karakteristike su preciznost i disciplina. Imaju odlična rešenja u igri pet na pet u set napadima. Ako bi pokušali u takvoj konstalaciji snaga sa njima da se nadigravamo, a znamo kako Novicki rešava takve situacije, šanse bi nam bile minimalne. Moramo da budemo strpljivi, da forsiramo naš stil igre. U odbrani je potrebno da imamo mnogo korekcija u igri „jedan na jedan“ protiv Novickog. Dirk na svakoj utakmici potroši 20 lopti, ali ima odličan procenat uspešnosti. Centar Kejman je jedan od najjačih igrača na toj poziciji i u NBA, poseduje odličnu tehniku i ostale košarkaške elemente. Agresivnost takođe mora biti na visokom nivou da bi mogli da se borimo za pobedu- ističe selektor reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  RED BULL KING OF THE ROCK 2013, Domović - Bulut: Srbija je basket nacija

Selektor Ivković se na kraju osvrnuo i na zdravstveni bilten svojih izabranika:

– Na žalost posle prvih napora i tri odigrane utakmice imamo problema sa povredama. Po preporuci lekara Teodosić i Rašić su vežbali samo u teretani, u dvorani su šutnuli samo po neku loptu. Paunić je bolje, iako ima hematom u predelu metatarzalne kosti. Zbog svih tih problema nije lako organizovati trening, sa pet bekova i pet visokih igrača. Nadam se da će sutra svi biti bolje, jer treniraćemo i u nedelju pre podne. Tim je tokom priprema navikao da trenira u tom terminu i da svaku utakmicu postavljamo na terenu- zaključio je selektor reprezentacije Srbije, Dušan Ivković.