dusan_ivkovic_kzn_zira_2011

EP LITVANIJA 2011

Dušan Ivković: Zaustaviti litvanske šutere

 

Reprezentativci Srbije odmah po dolasku u Viljnus prionuli su na posao kako bi se što bolje pripremili za drugu fazu Eurobasketa 2011. Najpre je odrađen trening u teretani hotela „La Meridijen“, a zatim su izabranici selektora Dušana Ivkovića imali priliku da 60 minuta provedu u „Viljnus Areni“, upoznaju se sa parketom i obručima, jer ih sutra od 20 časova očekuje prvi duel u grupi „E“ protiv domaće selekcije Litvanije.

– Tek smo u hotelu uradili pristojnih 60 minuta u teretani. Morali smo da vodimo računa da se igrači ne ohlade, jer smo zatim morali do dvorane koja je udaljena 20 kilometara. Imali smo košarkaški trening od samo sat vremena i zaista mi nije jasno zašto smo imali na raspolaganju tako kratak termin za rad. Međutim, tako je odlučio organizator i tako je za sve ekipe – istakao je selektor reprezentacije Srbije, koga je ispred „Viljnus Arene“ sačekalo više od 50 srpskih i litvanskih novinara.

Povezana vest:  Zadar osudio napad na Partizan

Pomoćni trener u Stručnom štabu reprezentacije Srbije, Saša Nikitović, gledao je sve mečeve grupe „A“ i preneo selektoru sve potrebne informacije o narednim protivnicima: Litvaniji, Španiji i Turskoj:

– Odrađen je kvalitetan skauting. Dobro smo upoznati o kvalitetima svih rivala. Litvanija gaji košarku sa jakom igrom u tranziciji. Imaju zaista dobre šutere, a njihova spoljna linija šutira, u dosadašnjem delu šampionata, za tri poena oko 50 odsto uspešnosti. Moramo da ih zaustavimo i da budemo agresivni u odbrani. Pokušaće da iskoriste prednost domaćeg terena, bodriće ih 11.000 navijača. Željni su da se iskupe za ubedljiv poraz od Španaca. Imaju imperativ pobede, što je ponekad mač sa dve oštrice. Na nama je da izdržimo pritisak, budemo mudri i lukavi.

Povezana vest:  EP LITVANIJA 2011, Rezultati današnjih utakmica košarkaškog EP u Litvaniji

Novinari su Dušana Ivkovića, podsetili na poslednji meč Srbije i Litvanije, na Svetskom prvenstvu u Turskoj prošle godine u borbi za treće mesto i bronzanu medalju:

– Ovaj sastav selekcije Litvanije se dosta razlikuje od prošlogodišnjeg. Tim iz Turske je imao više energije i veću motivaciju, dok je ovaj sa Jaskevičijusom, Kaukenasom, Songaliom i Lavrinovičem dosta iskusniji.

Povezana vest:  Zbog zemljotresa odložena utakmica između Sloge i Metalca



Na pitanje o zdravstvenom biltenu reprezentativaca Srbije, selektor Ivković je dao veoma kratak odgovor:

– Nije gori nego što je bio. Neki igrači igraju pod dosta jakim bolovima i zbog toga imaju velike probleme tokom igre.