Adam Morison (161)

Zvezda, Morison i Pešić protiv dijabetesa

 

Najveći i najpoznatiji šoping centar u Srbiji – Ušće, u sredu 9. novembra apsolutno je bio u znaku borbe protiv dijabetesa. U susret 14. novembru svetskom danu dijabetesa KK Crvena zvezda u saradnji sa dnevnim novinama Kurir i Udruženjem za brorbu protiv dijabetesa Plavi krug organizovala je akciju „Pobedi sa mnom“ čiji je promoter bio Adam Morison.

Osim Zvezdinog sjajnog šutera, koji od svoje 14 godine boluje od dijabetesa tip 1, velikom broju mališana, njihovim roditeljima i mladim ljudima koji imaju problema sa šećernom bolešću obratili su se i trener Crvene zvezde Svetislav Pešić i doktorka Verica Zdravković pedijatar endokrinolog. Njihova poruka je bila jasna, a to je da dijabetes ne bi trebalo da omete bilo koga da postigne bilo koji cilj u životu, a najbolji primer za to je upravo Adam Morison.

Povezana vest:  Čović: Vreme će pokazati da li smo ispravno postupili

– Obećavam da ću uvek izdvojiti vreme za ovakve akcije. Morison je vrhunski sportista i on vrlo dobro živi sa dijabetesom, jer je odgovoran i organizovan. Preporučio bih svima da se bave sportom, jer onda će problemi biti daleko manji. Voleo bih da mnoge od vas jednog dana treniram u Zvezdi – poručio je Pešić okupljenim mališanima koji su bili obučeni u majice sa likom Adama Morisona i porukom POBEDI SA MNOM.

Američki internacionalac koji je sa mnogo uspeha igrao za Univerzitet Gonzaga, kao treći pik na NBA draftu izabran od strane Šarlot Bobketsa, potom sa Lejskersima osvojio dva šampionska prstena, preneo je deo svojih iskustava sa dijabetesom:

Povezana vest:  Nikola Milutinov tri godine u Olimpijakosu

– Kada mi je bilo 14 godina doktori su mi rekli da bolujem od dijabetesa tipa 1. Rekli su mi da ću moći normalno da živim kao i svi ostali ljudi. To sam sebi usadio u glavu i odlučio da se bavim košarkom. Moja situacija je specifična jer mi se zbog utakmice podigne adrenalin, a nivo šećera u krvi mi pada, što rešavam čokoladom i sokom. Morate biti svesni da u životu ne ide sve kako je planirano, pa uvek morate biti spremni na sve. Desilo mi se i da padnem na meču, ali uz redovne kontrole i vođenje računa o načinu života, sve se može uskladiti. Insulinsku pumpu proveravam svaka tri dana i volim je najviše na svetu. Znam da se u nekim zemljama teže nabavlja u odnosu na SAD, ali nadam se da će se situacija popraviti – istakao je Morison.

Povezana vest:  Pobeda Mega Leksa, Krka nadigrala Cedevitu

Morison je odgovorao na brojna pitanja, a najveće zadovoljstvo za mališane predstavljalo je slikanje i autogrami koje je nesebično delio. Svi posetioci Ušće šoping centra mogli su na licu mesta da provere nivo šećera u krvi, a od ljudi iz Udruženja Plavi krug dobili su flajere sa najbitnijim informacijama vezanim za dijabetes

Ova akcija takođe je trebalo da podigne svest svih građana Srbije da redovno vrše kontrole, jer u našoj zemlji od dijabetesa boluje preko 630 hiljada ljudi, dok u svetu ima 366 miliona obolelih.