aba_liga_logo

REGIONALNA LIGA

Srbija gubi mesto u Jadranskoj ligi

 

Tek što je počela sezona u Regionalnoj ABA ligi, Jadranskoj ligi, tačnije u osam odigranih kola, predstavnici srpske škole košarke bliži su da naredne sezone jedan klub bude prekobrojan u ovom takmičenju, tačnije, da ostane bez četvrtog mesta. Alarmantna situacija je upravo posledica lošeg starta klubova iz Srbije, tačnije predstavnika Crvene zvezde i Radničkog iz Kragujevca.

Povezana vest:  Džikić: Nemam zamerki na nivo borbenosti protiv Cedevite

Trenutno, po nacionalnom koeficijentu, koji se dobija deljenjem pobeda brojem učesnika iz jedne zemlje, Hrvatska je prva (5,33), dok je Srbija druga (3,50). U izmenjenom sistemu popunjavanja lige za narednu sezonu, 2012/2013, ove dve države vode bitku za dodatno četvrto mesto samo na osnovu učinka u tekućoj takmičarskoj godini, dok paralelno traje dvoboj Slovenije i BiH za još jednog predstavnika. Ukoliko se dogodi da se ovi odvojeni dueli završe identičnim koeficijentom, pobediće zemlja koja ima bolje plasirani klub.

Povezana vest:  Košarkaši Zvezde pobedili Lokomotivu

Promena u određivanju prava nastupa podstaknuta je željom da se broj predstavnika iz Slovenije ograniči na najviše tri kluba, dok Srbija i Hrvatska ne mogu da imaju više od četiri. Po jedno mesto garantovano je Budućnosti iz Crne Gore kao i šampionu BiH, izraelski Makabi ima trogodišnji ugovor, dok će specijalnu pozivnicu dobiti debitant iz Makedonije – MZT Skoplje.

Povezana vest:  Hemofarm produžio ugovore sa Šutalom i Marašem

SEZONA 2012/2013.

3 – SRBIJA

3 – HRVATSKA

2 – SLOVENIJA

1 – BiH

1 – CG (Budućnost)

1 – MAKEDONIJA (MZT)

1 – MAKABI

1 – BiH ili SLOVENIJA

1 – SRBIJA ili HRVATSKA