kosarkaskaligasrbije_logo

KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE

Smene trenera u KLS

 

Posle osam kola Košarkaške lige Srbije (KLS) smenjena su dva trenera – Bratislava Kneževića u kruševačkom Napretku zamenio je Bojan Kusmuk iz Kraljeva, dok je umesto Ivana Smiljanića novi ligaš Železničar iz Inđije angažovao Ivicu Mavrenskog. U oba slučaja uzrok su loši rezultati, a Napredak i pored promene trenera još nema ni jednu pobedu u osam odigranih utakmica.

Smiljanić se povukao posle poraza Železničara od Tamiša u Pančevu (70:77), a nije mu pomogla ni pobeda nad Slobodom u Užicu izvojevana u šestom kolu

Taj stručnjak je prethodno Železničar spasao ispadanja iz Prve B lige, a potom obezbedio i plasman u viši rang. Očekivanih rezultata nije bilo uprkos angažovanju Nenada Čanka, bivšeg igrača Partizana.

Povezana vest:  Pobede Hjustona i Oklahome, teška povreda Porzingisa

Kusmuk je došao u Kruševac iz Kraljeva, gde je u prošloj sezoni uspešno vodio Slogu za koju je ranije igrao, a nasledio ga je Zoran Milovanović, koji je takođe nosio dres ligaša iz grada na Ibru. Trenerske pozicije opasno su se ljuljale iskusnom šabačkom treneru Milovanu Stepandiću u valjevskom Metalcu, kao i mladom Milošu Obrenoviću (24) u užičkoj Slobodi.

Stepandić je sam nudio mogućnost da se povuče posle četiri „vezana“ poraza, Metalac je „za svaki slučaj“ pregovarao sa svojim bivšim trenerom Aleksandrom Icićem, a onda je došla pobeda nad Smederevcima.

Povezana vest:  EP LITVANIJA 2011, Ivković čestita igračima

Obrenović je iz ekipe udaljio kapitena, iskusnog Nikolu Mićevića I preživeo posle pobede nad Metalcem u Valjevu, u sedmom kolu. Doduše, on ima podršku direktora Miroslava Radoševića i rukovdstva kluba, a novi poraz usledio je već od Radničkog FMP u Užicu.

Pre početka KLS u Proleteru je smenjen Zoran Bajin, koji je uspešno vodio erkipu od Prve B lige, angažovan Dragan Torbica, a rezultati su slabiji nego li ranije. Klubove u KLS potresaju i finansijski problemi. Sportska štampa piše i danas o štrajku igrača u Napretku zbog neisplaćenih prinadležnosti, dok iz Sloge upozoravaju da Grad Kraljevo nije uplatio obećana sredstva, te da igrači „ništa nisu primili mesecima“.

Povezana vest:  Leo Vesterman uspešno operisan

Sloga trenutno vodi na tabeli, a na „otvorene ugovore“ igraju (bar) oni najiskusniji – kapiten Mitar Trivunović i centri Saša Mijajlović i Slobodan Božović, koji već imaju ponude iz inostranstva.

Otvorenih ugovora ima još, ponajviše ih je u OKK Beogradu – Slavko Stefanović, Nenad Mišanović, Mirko Kovač, Luka Drča, Jovan Koprivica, kao i u čačanskom Borcu – Ivan Žigeranović, Rastko Dramićanin, odnosno u Mega Vizuri.

Pojedini klubovi, poput Metalca, smatraju da je KLS zbog toga neregularna pošto ti klubovi ne igraju u istom sastavu tokom sezone.