Kareem_Abdul_Jabar

Abdul-Džabar globalni kulturni ambasador SAD
 
Najbolji strelac NBA lige svih vremena Karim Abdul-Džabar imenovan je danas za globalnog kulturnog ambasadora SAD, tako da će ovaj bivši košarkaš putovati svetom I među mladima promovisati diplomatiju.
Pomoćnik ministra za kulturu i obrazovanje SAD En Stok rekla je danas da je imenovanje Abdul-Džabara deo plana „Pametna moć“ državnog sekretara Hilari Klinton.
Taj plan je zamišljen tako da kombinuje diplomatiju, odbranu i razvoj „da bi se kroz mlade premostio jaz u svetu punom napetosti“.
Abdul-Džabar će 22. januara otputovati u Brazil na seriju događaja u čijem fokusu je obrazovanje. On će koristiti svoja iskustva da bi pomogao mladim ljudima da se povežu.
Legendarni centar postigao je ukupno 38.387 poena tokom karijere koja je trajala 20 godina. Rođen je kao Lu Elsindor, ali je posle uzeo islam i novo ime. Najveći deo karijere proveo je u Milvokiju i Los Anđeles Lejkersima.
U karijeri je osvojio šest šampionskih trofeja, šest puta je bio proglašavan za najkorisnijeg igrača (MVP) lige, 10 puta je bio clan idealne petorke lige, pet puta je bio član najbolje defanzivne petorke, 19 puta je bio učesnik Ol star meča i proglašen je za jednog od 50 najboljih igrača u NBA svih vremena.

 

Povezana vest:  Parker u Asvelu za vreme lok auta u NBA