lopta_u_kosu

KUP KRALJA

Real deklasirao Barselonu

 

U košarkaškom „klasiku“ igranom u finalu Kupa kralja u Barseloni Real Madrid je uverljivo pobedio domaću ekipu 91-74 osvojivši naslov prvi put u 19 godina. Poslednji su put Madriđani u Kupu kralja slavili 1993. godine, kada ih je na parketu još predvodio legendarni litavski centar Arvidas Sabonis.

U nedelju su pred rekordnim brojem gledalaca na završnici Kupa kralja (15.128) igrači Pabla Lasa bili jednostavno prejaki za donedavno neprikosnoveni katalonski klub, koji su pobedili i drugi put zaredom. Vodili su celim tokom dvoboja, a svaki domaći pokušaj rezultatskom priključivanju odbijali sjajnom napadačkom igrom i izvrsnim šutom iz igre.

Povezana vest:  NBA VESTI, Završen ligaški deo, Čikagu prvo mesto

Poslednji put su se Katalonci primakli na 56-60 zaostatak u 29. minuti igre, no četiri minute kasnije Madriđani su serijom 13-0 otišli na 73-56 i utakmica je tu napokon bila gotova.

Posebno su u redovima pobednika prednjačili Sergio Lul, razigravač španske reprezentacije na kraju proglašen najkorisnijim igračem turnira u Blaugrani, i američki šuter Džajsi Karol. Lul je zabio 23 koša gađajući 4-7 za dva i još boljih 5-7 za tri poena. Dodao je učinku pet asistencija te po jednu osvojenu i izgubljenu loptu. Karrol je takođe za dva poena gađao 4-7, a iza linije 6.75 metara 3-3. Najbolji u redovima poražene ekipe bio je centar Boniface Ndong s 19 poena i 11 skokova.

Povezana vest:  Vučić: Er Srbija sve ljude tretira jednako, a i košarkaše

Barselona je tako propustila da postane prva ekipa u istoriji španske košarke s tri uzastopna osvojena nacionalna kupa. Izgubila je prvu utakmicu posle 12 pobeda za redom, i prvu nakon prvenstvenog poraza (78-74) kod Reala u Madridu četvrtoga prošlog meseca.

Takođe, 91 primljeni koš uverljivo je najviše što je katalonski sastav primio ove sezone. Najviše su koševa do Reala igrači Ćavija Paskala dopustili sastavu Obradoira u prvenstvenom duelu 27. novembra prošle godine. Slavili su Katalonci tada na gostovanju 89-83. Real je tako slavio u oba finala Kupa kralja igranim u Blaugrani: 1986. i 2012. godine.

Povezana vest:  EP 2015, Francuska uz probleme do nove pobede na EP

Košarkaški kup kralja, finale:

Barcelona – Real Madrid 74-91