spomen_ploca_Korac_2

POSTAVLJENA SPOMEN PLOČA RADIVOJU KORAĆU ŽUĆKU
 
U Nebojšinoj 32b na Vračaru danas je otkrivena je spomen-ploča našem proslavljenom košarkašu Radivoju Koraću – Žućku.
Spomen-ploču, na zgradi u kojoj je legendarni Žućko do tragične pogibije živeo, postavila je opština Vračar, koja je još ranije počela sa postavljanjem spomen-ploča na zgradama u kojima su živeli istaknuti Vračarci, s ciljem da i na taj način čuva uspomene na njih.
Radivoj Korać je prvi sportista kojem se na ovakav način odaje priznanje.
Otkrivanju spomen ploče prisustvovao je predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, Dejan Bodiroga, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, Dragan Tarlać, direktor muških reprezentativnih selekcija, kao i bivši proslavljeni košarkaši i Žućkovi saigrači i prijatelji  Nemanja Neca Đurić, Slobodan Rica Gordić, Blaž Kotarac, kao i članovi ekipe filma „Žućko- priča o Radivoju Koraću“.
Posebno emotivan bio je susret Koraćevih prijatelja Rice Gordića i Nemanje Đurića, kao i glumca Vlade Aleksića, koji tumači lik Žućka, sa Koraćevom majkom Zagorkom, koja je takođe prisustvovala svečanosti.
Povodom otkrivanja ploče predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović je izjavio:
„Opština Vračar je opština koja čuva tradiciju i pamti svoje velikane. Jedan od njih je svakako i Radivoj Korać, koji je bio skroman, stidljiv, ali čija je zlatna levica ostala upamćena u istoriji svetske košarke i najavila kakva će generacija košarkaša doći sa ovih prostora. Ponosni smo što smo ovde, što otkrivamo ovu ploču i što svima možemo da pokažemo da je Korać živeo na Vračaru“
Dejan Bodiroga, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije:
“Mi moramo da negujemo uspomenu na takve košarkaške veličine, koji su proslavili srpsku košarku, i u Evropi i u svetu. Mlade generacije kroz ovaj čin, uz film koji je o Koraću napravljen  i koji je sjajan, imaju novu motiaciju i pravi podstrek za budućnost!”
Spomen ploča je rad akademskog vajara Miroslava Lakobrije, izlivena u mesingu, sa reljefnim portretom Radivoja Koraća.

 

Povezana vest:  JADRANSKA LIGA, Rezultati utakmica četvrtog kola i tabela Jadranske lige