Pobeda crno-belih u Ljubljani

jan_veseli_parEkipa Partizana je zabeležila novu pobedu u NLB ligi, ovoga puta savladala je Olimpijau u veoma uzbudljivoj utakmici u Ljubljani. Konačan rezultat meča je 73:81 (17:21, 24:16, 14:23, 18:21).
Čvrsto su krenule obe ekipe, pa je posle gotovo dva minuta igre na semaforu stajalo samo 2:0 za Partizan. Potom su se razigrali i domaći i gosti pa je uskoro viđena usledela serija koševa sa obe strane za novo poravnanja rezultata na 7:7. Crno-belima nije išao šut spolja, ali je skok ponovo bio na nivou pa su košarkaši Patizana dolazili do novih napada, a samim tim i novih poena 10:12. U narednim minutima Rašić je odlično dodao loptu Veseliju za 11:14, a potom i u narednom napadu postigao trojku za najveće vođstvo u dotadašnjem toku utakmice 11:17. Do kraja deonice Olimpija je postigla i svoju prvu trojku i uspela da ublaži prednost tima iz Humske, pa je prva četvrtina završena rezultatom 17:19.
Već u prvom napadu crno-beli su odličnom akcijom Kecmana i Veselija došli do novih poene, dok je domaćin uzvratio uspešnim šutom van linije 6,25. Sa još jednom trojkom Olimpija je došla do 23:23. Nakon tajm-auta Vujoševića, crno-beli su odbranili nekoliko napada, međutim uz dosta pokušaja postigli su nove poene za 23:25. Crno-bele je u rezultatskoj klackalici držao Veseli 27:27. Nakon još dve postignute trojke Olimpije, Rašić i Kecman su u narednim napadima uzvratili istom merom za 33:37. U narednim trenucima dosuđena je nesportska lična greška Mariću nakon duela pod košem, a odmah zatim i tehnička klupi Partizana. Sa linije penala košarkaši Olimpije su postigli dva poena od mogućih pet, i propustili priliku da povedu. Međutim nalkon realizovanih šuteva sa linije slobodnih bacanja domaćini su serijom od 11:3 otišli na veliki odmor sa viškom od četiri poena 41:37.
Partizan je treću deonicu počeo preko Marića koji je zabeležio prve poene iz igre, a potom i sa linije slobodnih bacanja. Nakon prodora Mekejleba i trojke Veselija crno-beli su prešli u vođstvo 43:45. Ubrzo su domaćini serijom penala prešli u vođstvo, a arbitri su isključili trenera Vujoševića. Tako je Olimpija nastavila sa šutiranjem slobodnih bacanja. Od tog trenutka crno-beli su se trgli i postigli novu trojku preko Veselija, a Božićevim poenima ispod koša poveli 50:52. Veseli je nastavio sa svojom odličnom igrom, dok su košarkaši Olimpije su nastavili sa promašajima van linije 6,25. Uz zvuk sirene domaćini su uspeli dazabeleže tri poena i tako u odlučujuću četvrtinu uđu sa pet poena minusa 55:60. 
Četvrti kvartal je počeo atraktivnom igrom crno-belih, preko Robertsa, Mekejleba i Veselija za 57:66. Mini seriju Partizana prekinuo je Ožbolt novom trojkom. Tim iz Ljubljane je uhvatio priključak 62:68, a potom je dosuđena još jedna tehnička greška klupi Partizana. Velika borba je viđena na parketu u Ljubljani. Kapiten Božić je postigao važne poene sa distance, a Veseli je potom zabeležio novu trojku za 66:74. Na minut pre kraja Olimpija je uspela da umanji prednost na sedam poena. Kecman je još jednom bio uspešan van linije 6,25 i tako je potvrđena pobeda crno-belih u glavnom gradu Slovenije rezultatom 73:81.
Navijači Partizana koji su čitavim tokom utakmice bodrili tim iz Humske na pravi način su ih i ispratili iz hale.
Prvi pomoćni trener Partizana Vlada Jovanović vodio je drugu polovinu utakmice u Ljubljani:
-Ne bih komentarisao suđenje, a biće prilike i ko će to da uradi na jedan bolji način analizira suđenje u Ljubljani. Prvi deo utakmice nismo mogli da materijalizujemo igru ispod koša zbog jako guste postavke njihove odbrane, to je nešto što su videli u utakmicama koje je Partizan odigrao ranije, pogotovu protiv Panatinaikosa. Bili smo sami na šutu, ali nismo uspeli to da realizujemo. U drugo poluvreme, ponavljam nećemo se dotaće ovde priče o kriterijumu suđenja i o svemu što se tada dešavalo, smo ušli sa malim rezultatskim deficitom. U prve dve četvrtine smo iskontrolisali skok, a već u drugom smo imali problem sa skokom u napadu, problem sa njihovom širinom, s obzirom da su u pojedinim trenucima igrali sa dve petice. Mi smo morali zbog ličnih grešaka Marića da igramo sa Vranešom, a oni su u tim trenucima imali dve četvorke na terenu, što je dovelo do maksimalno širokog napada i šuta za tri poena, gde oni to nisu iskoristili. U tim trenucima smo imali problema sa njihovim skokom u napadu, prelomili smo utakmicu kada smo uspostavili unutrašnjuigru preko Marića i pre svega preko Veselija. On je odbranu koja je odskakala od njega kaznio šutem za tri poena. Šutirali smo daleko bolje, bolji procenat šuta za tri i to je bilo presudno da se rezultatski odlepimo i potom sigurno privedemo meč kraju – rekao je Jovanović. 

Povezana vest:  KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE, Mega Vizura bolja od Radničkog FMP

Union Olimpija:
Ožbolt 15, Klobučar 15, Bavčić 11, Ilijevski 16, Kikowski, Šutulović, Morina, Modrić 1, Vidmar 5, Aleksandrov 7, Đorđević 3, Span.

Partizan:
Đekić 2, Vesely 27, Božić 11, Rašić 8, Kecman 13, Marić 5, Vraneš, Milošević 2, Sinovec, Mitrović, Roberts 5, McCalebb 8.