partizan_zakucavanje

Partizan proslavlja 20. godišnjicu osvajanja Evrope

 

Svečanom akademijom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) košarkaški klub Partizan proslaviće u ponedeljak 16. aprila 20. godišnjicu od osvajanja titule prvaka Evrope. Crno-beli su 16. aprila 1992. godine u Istanbulu, čuvenom trojkom Saše Ðorđevića savladali Huventud sa 71:70 i osvojili, za sada, jedinu titulu prvaka Evrope.

Tom prilikom biće predstavljen i dokumentarni film „Ima jedan tim“, svojevrstan omaž crno-belima od osnivanja kluba do danas.

-Povod za proslavu i film jeste 20. godišnjica od osvajanja titule prvaka Evrope, ali se zapravo radi o jednoj vrsti almanaha, koji će ostati klubu „za vjek vjekova“. To je nešto što klub Partizanove tradicije i veličine mora da ima. Biće to dobra prilika da se okupe svi iz bogate porodice klupskih asova – rekao je član šampionske generacije, a danas predsednik kluba Predrag Danilović na konferenciji za novinare u Klubu sportista na stadionu u Humskoj.

Povezana vest:  Zvezda smenila trenera Vukoičića?

Sportski direktor crno-belih Mlađan Šilobad, takođe jedan od 12 veličanstvenih članova čuvenog tima iz Istanbula rekao je da je uprava odlučila da veliki jubilej obeleži na svačan način.

-Pre deset godina organizovali smo revijalnu utakmicu, a sada smo odlučili da to uradimo svečanije, akademijom u JDP-u. Biće prikazana četiri inserta iz filma, koji je u stvari skraćena verzija serijala. Pozvali smo sve legende kluba i očcekujemo da će oni uveličati proslavu – istakao je Šilobad.

Povezana vest:  Marelja iz Mege prešao u Betis

Reditelj filma „Ima jedan tim“ Gordan Matić dodao je da će film imati širu kulturološku i istorijsku vrednost.

-Imao sam zadovoljstvo i čast da razgovaram sa 50 ljudi tokom snimanja. Ovaj film nije samo za navijače Partizana, već za sve one koji vole i sport i film“. Bavili smo se i onim što se dešavalo iza kamera, a ne samo sportskim temama – istakao je Matić.

Povezana vest:  Partizan i drugi put bolji od Mege

Prema njegovim rečima serijal je podeljen u tri celine – počeci kluba, epoha koja je obeležila istoriju kluba i osvajanje titule prvaka Evrope u Istanbulu. Uspeh tima koji je predvodio, tada mladi trener Željko Obradović, dodatno dobija na značaju, jer su crno-beli te sezone zbog sankcija Ujedinjenih nacija (UN) mečeve kao domaćini igrali u španskoj Fuenlabradi, predgrađu Madrida.

Delegacija ovog grada, koji je svima u Partizanu pristao za srce, biće specijalni gost crno-belih na proslavi.