partizan-20godina-020

PROSLAVA KK PARTIZAN

Danilović: Partizan je institucija

 

Predsednik Partizana Predrag Danilović rekao je večeras na akademiji povodom 20 godina osvajanja titule evropskog prvaka da je to jedinstven klub u svetu košarke, kao i da je od tada postao „institucija“ i „akademija“.

-Pobedili smo legendarnom trojkom… Jedinstveni smo klub u svetu od tada. Taj tim je postao srce reprezentacije devedesetih, poslednjih 10 godina smo prvaci države i imamo adresu u Evropi. Sistematskim radom smo postali institucija, akademija – rekao je Danilović zvanicama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Partizan je aprila 1992. pobedio u Istanbulu Huventud trojkom Aleksandra Đorđevića tri sekunde pre kraja utakmice. Na večerašnjoj svečanoj akademiji u Beogradu bili su svi preostali članovi tog tima i brojni gosti i ljudi iz istorije crno-belih.

Povezana vest:  Stotine navijača dočekale košarkaše Srbije

Bila je to i promocija dokumentarnog filma „Ima jedan tim“, koji govori o KK Partizan. Danilović je kazao da ne želi mnogo da priča „svojoj porodici“, ali da je „red“ da se nešto kaže. Ceo govor sadašnjeg predsednika Partizana, a tada beka-šutera bio je prožet poslovicama i pesničkim izražavanjem.

-Na ovoj sceni je (glumac) Dragan Mićanović igrao Hamleta, u kome se kaže da nema veće vlastele od grobara, a ja mogu da dodam da nema veće gospode od Grobara – rekao je Danilović.

Plaketu zahvalnosti dobio je tadašnji gradonačelnik predgrađaFuenlabrada, u kojoj je Partizan bio domaćin zbog međunarodnih  sankcija. Ta titula bila je prva za Željka Obradovića, koji je posle postao najtrofejniji trener u istoriji evropskih klupskih šampionata. On je govorio o tome kako je preko noći prestao da bude igrač i postao trener i kazao je da nije zabeleženo da šampion bude ekipa koja u proseku ima manje od 22 godine.

Povezana vest:  Klipersi bolji od Feniksa, Srbi bez minuta

-Pitali su me kako se osećam posle 20 godina. Pa osećam se fantastično i mnogo mi je lepo što smo svi ovde i što mogu da pogledam fotografije iz tog perioda…Svi smo čekali da se ponovi taj rezultat, a ja sam siguran da će se to desiti u budućnosti – rekao je Obradović.

-Svi želimo budućim generacijama takve uspehe, ali želimo pre svega da Partizan ostane dosledan onome što je bio, da ostane intitucija. Trofeje koje ima on nema nijedan drugi klub u Evropi. Mislim i da će ovaj film pomoći mladima da shvate šta znači nositi ovaj dres – rekao je Obradović.

Povezana vest:  EVROLIGA, Pobede Fenerbahčea, Olimpije i Reala

Svi govornici poklonili su posebnu pažnju navijačima, koji su poslednjih decenija nerazdvojni deo uspeha crno-belih. Osim sportskih radnika, glumac Dragan Mićanović je čitao specijalni govor, a prikazivani su razni snimci i inserti iz filma. Skup je otvoren horskim izvođenjem nezvanične himne KK Partizan „Da volim crno-bele“.