svetislav_pesic

Svetislav Pešić: Da sprovedemo naš koncept

 

Crveno-beli košarkaši 210. put odmeriće snage sa crno-belima. Derbi između Zvezde i Partizana igra se u utorak, 14. maja sa početkom u 20 sati uz direktan prenos na RTS-u. Posle sastanka koji je između predsatvnika Zvezde, Partizana i MUP-a održan u ponedeljak još jednom je doneta odluka da karata u slobodnoj prodaji neće biti i da će važiti sezonske ulaznice. Na konferenciji za medije pred novinare je izašao trener crveno-belih koji je izlaganje počeo pričom o nedavno završenom Fajnal-foru Evrolige:

– Iskoristiću priliku da čestitam Dudi Ivkoviću i Marku Kešelju, a zašto ne i Peri Antiću ne samo zato što je bivši igrač Zvezde već je on momak sa našeg podneblja. Zaista je Olimpijakos odigrao veliku utakmici, čestitam im na pobedi i podvigu. Jer, osvojiti Evroligu uvek na neki način predstavlja svojevrstan podvig. Bili bismo srećni i da su titulu uzeli Teodosić i Krstić, ali ovo je sad prilika da se čestita Olimpijakosu – rekao je Pešić, koji se pokazao kao dobar prognozer, jer je najavio trijumf Pirejaca u finalu.

Strateg crveno-belih potom se okrenuo duelu sa crno-belima:

Povezana vest:  Seniori se vratili iz Folgarije

– Polako se bliži kraj našeg prvenstva. Svaka je utakmica važna, a naša je želja da se plasiramo u plej-of i i izborimo učešće u ABA ligi. Plej-of je novi sistem takmičenja, kreće se iznova, bez obzira što će neko steći prednost domaćeg terena videćemo koliko će ona da bude važna.  Jer, u mnogo zemalja gde je počeo plej-of domaći teren ne igra neku specijalnu ulogu. To ne znači da mi ne bismo želeli da budemo prvi. Zato nam je ovaj duel sa Partizanom veoma važan, ne toliko kao derbi već kao utakmica koja treba da nam da donese dva boda i pobedu koja bi nama na izvestan način dala dodatnu motivaciju i sigurnost – konstatovao je Pešić i dodao:

– I ne treba da se lažemo, svaka pobeda protiv takvog rivala kakav je Partizan povećava motivaciju i sigurnost igrača. Mi smo u prethodnim utakmicama pokazali da možemo ravnopravno da igramo sa Partizanom, a to nam je cilj da se desi i u utorak. Da prvo razmišljamo kako da sprovedemo naš koncept igre, pre svega u odbrani, onda i u napadu. Jer, neće sve zavisti samo od odbrane, već i od toga kakve ćemo odluke da dodosimo u napadu. Možda nam je baš to, u utakmicama asa Partizanom, najviše i nedostajalo. Mi  smo na tome dosta radili prethodnih dana, i naravno da ćemo učiniti sve što je potrebno da koncept našeg napada sprovedemo u delo. Svesni smo da Partizan, pogotovo kad igra protiv nas, je ekipa koja igra sa jako velikom agresijom na lopti i na dodavanju, tranziciji i skoku u napadu. Sve te stvari su mali detalji, ali detalji kao što smo videli na utakmici finala Evrlige, na kraju odlučuju.

Povezana vest:  Ivković: Odbranu smo odigrali ispod očekivanog nivoa

Pešić je podsetio da sve utakmice koje je Zvezda izgubila u Super ligi su bile utakmice na jednu loptu, u neizvesnim završnicama i naglasio:

– Mi moramo da pokažemo više hrabrosti i izraženiju glad za pobedom. Ja sam to i rekao posle utakmice sa BKK Radničkim. Mi smo tu utakmci rešili prilično rano, ali ako hoćemo da menanjamo mentalite i stvaramo mentalitet pobednika kakav se traži od igrača Zvezde, onda se semafor ne gleda u poseldnja dva miunuta i ne komentariše po principu “dobro je, idemo dalje pobedili smo, koja je sledeća utakmica“. Za nas je svaka utakimica važna, jer osim pobede u svakoj utakmici želimo još nešto više. To podrazumeva stvaranje menataliteta pobednika, jer je samo to pravi put kojim se može stvroiti vrhunski rezultat.

Povezana vest:  Božić: Pobeda mnogo znači

Zvezda će u meču sa Partizanom biti oslabljena neigranjem Aleksandra Cvetkovića:

– Povredio se i prema proceni našeg medicinskog tima predstoji mu pauza od dve, tri nedelje. Trenutno je pod terapijom, videćemo šta će se dešavati. To je cena svih mladih igrača koji u tom uzarstu sve to moraju da prođu kako bi se telo stabilizovalo. On je i prošle godine imao istu takvu povredu, doduše na drugom stopalu. Na njega do kraja ligaškog dela takmičenja sigurno nećemo moći da računamo.

Cvetkovićevo mesto zauzeće Radivojević:

– Probaćemo polako da vraćamo Vuka. On je sada u boljem stanju, ali moramo da vodimo računa jer je praktično čitavu sezonu bio bez treninga i bez utakmica. Ali, Vuk je pravu vuk, njegovo prisustvo u ekipi je veoma važno, a znanje i isksutvo u svakom smislu dobrodošlo – zaključio je Pešić.