Photo_Predrag_Vuckovic__0006

RED BULL KING OD THE ROCK 2012

Sa tvrđave na „stenu“, Bošković „kralj“ regiona

Beograđanin Nebojša Bošković pobedio je na Red Bull King od the Rock jedan na jedan regionalnom turniru i plasirao se na svetsko finale koje će biti održano u septembru u Alkatrazu. Bošković je iza sebe ostavio 63 igrača iz Srbije, Crne Gore i Makedonije u odličnoj atmosferi na terenima KK Partizan na Kalemegdanu pred prepunim tribinama. Drugo mesto zauzeo je Darko Damjanović iz Beograda, a treći je bio Marko Šamanović iz Kragujevca.

Veliko regionalno finale Red Bull King of the Rock turnira održano je sinoć na terenima KK Partizan na Kalemegdanu. Visoka temperatura nije omela 64 igrača da pokažu ono najbolje što jedno finale može da pruži, ali ni publiku koja je ispunila tribinu do poslednjeg mesta i stvorila pravu finalnu atmosferu!

U dirigovanom žrebu bili su izvučeni parovi prve runde takmičenja, a do odlaska na svetsko finale u Alkatrazu igrače je delilo 6 rundi takmičenja.

Prvo iznenađenje dogodilo se već u prvom kolu pošto je pobednik iz Novog Sada Marko Savić poražen od sugrađanina Rajka Radinovića koji je ubacio čak sedam trojki 21:16. Ostali nosioci bili su sigurni u prvom kolu. Publika je uživala u borbama u kojima je bilo i pobeda u poslednjim sekundama, ali i „čišćenja“ rezultatom 11:0.

Povezana vest:  NBA VESTI, San Antonio i Feniks u polufinalu plej-ofa na Zapadu

Prošlogodišnji predstavnik Srbije u Alkatrazu Dušan Domović Bulut izgubio je u drugom kolu od Aleksandra Solujića zbog pet faulova pri rezultatu 6:2.

Dvojica igrača koji su bili favoriti, branilac titule Domović i pobednik kvalifikacija iz Crne Gore Alen Šofranac rano su završili takmičenje. Šofranac je zbog povrede morao da odustane u trećoj rundi. U sledećoj rundi viđena je povreda Ivana Todorovića iz Novog Sada što je pokazatelj velike borbenosti i napora koje nosi ulični basket.

„Moj primer je pravi košarkaški. Kada promašiš pet, šest šuteva i za pet miniuta daš jedan poen, nemaš šta da tražiš na terenu. Desio mi se loš dan, nisam imao sreće.“ rekao je Domović.

„Dešavaju se ovakve stvari, iako si možda u košarkaškim elementima bolji od protivnika. Povrede spadaju u nekih tri posto stvari na koje ne možeš da računaš i utičeš. Krivo mi je jer sam baš želeo da igram protiv Domovića.“ rekao je Šofranac koji je doživeo povredu ligamenata članka.

Da podsetimo, na finalnom takmičenju Red Bull King of the Rock u Beogradu okupili su se najbolji igrači sa kvalifikacionih turnira u Podgorici, Skoplju, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

Turnir je ispratio i Milovan Raković, srpski internacionalac:

„Ovo je izuzetna manifestacija, prijatno sam iznenađen posetom. Ljudi iz Red Bula su napravili dobru priču. Momci su svesni značaja ovog turnira i gledali smo zanimljive  i kvalitetne mečeve. Viđao sam u inostranstvu ovakve turnire, ali mnogo slabijeg kvaliteta. Voleo bih da pobednik u Alkatrazu dobro predstavi našu zemlju. Ne znam kako bih se snašao, centri imaju prednost u ovakvoj igri jer su snažniji. Došao sam zbog Alena Šofranca, koji mi je najbolji drug, ali on se nažalost povredio. Žao mi je zbog njega jer može mnogo da pokaže u uličnom basketu.“

Povezana vest:  Teodosić prelazi u LA Kliperse

Photo_Predrag_Vuckovic__0003

Pobednik kvalifikacija u Skoplju, Darko Dimovski, poražen je u trećem kolu od Jovana Antića iz Novog Sada 16:15.

Do polufinala ispali su svi nosioci osim Nebojše Boškovića iz Beograda i Marka Šamanovića iz Kragujevca. I voljom žreba morali su da igraju jedan protiv drugog. Bošković je meč otvorio trojkom što se ispostavilo kao ključni momenat. Posle toga igralo se koš za koš što je Boškovića uvek ostavljalo u prednosti od bar jednog poena. Na kraju kako je otvorio utakmicu, tako je i zatvorio, sa trojkom za konačnih 10:5.

U drugom polufinalu sastali su se prošlogodišnji pobednik beogradskih kvalifikacija Dejan Radulović i Darko Damjanović. Damjanović je počeo sa tri vezane trojke 9.0. Međutim Radulović se nije predao i vratio se u meč. Samo 12 sekundi pre kraja bilo je nerešeno 13.13. Radulović je tada napravio peti faul. Ponovila se situacija sa beogradskih kvalifikacija, kada je takođe u polufinalu pri nerešenom rezultatu izgubio zbog pete lične greške.

Povezana vest:  Zvezda zadržala maksimalan učinak u ABA ligi pobedom nad Cibonom

Red_Bull_King_of_the_Rock_FINALE,_photo_Marko_Djuric_(97)

Za treće mesto igrali su Marko Šamanović i Dejan Radulović. Kragujevčanin, Šamanović slavio je ubedljivu pobedu 12:3.

Na red je došlo dugo iščekivano finale Red Bull King of the Rock turnira. Publika je okružila dvojicu najčvršćih basketaša, Nebojšu Boškovića i Darka Damjanovića. Bošković je dominantno započeo meč. Poveo je sa 7:0. Damjanović nije imao odgovor za igru svog rivala, ista razlika ostala je i na kraju utakmice 12:5, i morao je da pruži ruku novom „kralju“ regiona Nebojši Boškoviću.

„Imam ogroman motiv da u Alkatraz odem maksimalno spreman! Hteo bih tamo da pokažem kako se igra ulični basket u Srbiji. Obećavam da ću se dobro spremiti za turnir i da neću razočarati.“ istakao je novi „kralj“ Nebojša Bošković.

Bošković će 22 septembra predstavljati Srbiju i region na svetskom finalu Red Bull King of the Rock u najpoznatijem svetskom zatvoru Alkatraz, u San Francisku. Tamo će se boriti za svetsku titulu „kralja stene“ i 20 hiljada zelenih novčanica sa predstavnicima iz još 25 država.

Foto: Predrag Vučković, Marko Đurić