lopta_u_kosu

Silovit start juniorki Srbije na EP

 

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Srbije uspešno je startovala na prvenstvu Evrope u Rumuniji savladavši danas u prvom kolu D grupe selekciju Belgije sa 64:36 (20:5, 23:8, 10:14, 11:9). Da su u odličnoj formi i da im je optimizam pred odlazak na šampionat bio sa ogromnim pokrićem, srpske juniorke su veoma brzo pokazale u duelu sa selekcijom Belgije. Odličnom odbranom i preciznim napadima stekle su već krajem prve četvrtine dvocifrenu prednost (16:5), a na isteku prvog poluvremena čak 30 poena prednosti (43:13)).

Koliko su izabranice selektora Zorana Kovačića bile superiorne govori podatak da je centar Dragana Stanković u prvih 20 minuta postigla tri poena više od kompletne reprezentacije Belgije. U nastavku meča, zadovoljne visokim vođstvom srpske juniorke su smanjile žestok ritam iz prvog dela susreta, što je rival iskoristio da donekle uspostavi ravnotežu.

Povezana vest:  Radenović: Nadam se da ću pomoći novim saigračima

Na kraju, izborena je ubedljiva pobeda, iako je Kovačić uglavnom odmarao glavne adute za sledeći meč protiv selekcije Italije. Ukazao je priliku svim igračicama da debituju na šampionatu i pritom isprobao razne taktičke varijante.

-Pre početka utakmice oberučke bi prihvatili i minimalnu pobedu, jer mlađe selekcije Belgije u poslednjih pet godina osvajaju medalje na svim kadetskim i juniorskim šampionatima. Međutim, mi smo prvo poluvreme odigrali gotovo savršeno. Ne znam da li je bolje funkcionisao napad, iako je zbog treme bilo nekoliko promašenih zicera, ili odbrana koja je rivala svela na samo 13 poena za prvih 20 minuta – izjavio je Kovačić.

Povezana vest:  Evroliga TOP 16 FAZA, Duel sa Marusijem za četvrtfinale

On je dodao da je njegov tim nešto slabije odigrao u nastavku susreta.

-Ipak, zaista ne bi imalo smisla uputiti bilo kakvu kritiku reprezentativkama koje su imale pravi pristup i ispoljile veliku borbenost. Protiv Italije očekujemo mnogo teži duel, ali dobro ćemo se odmoriti, pripremiti i pokušati do dođemo do novih bodova koji bi nam dosta značili u nastavku šampionata – poručio je Kovačić.

Povezana vest:  Košarkaši Zvezde večeras protiv Makabija

Najefikasnije u pobedničkom sastavu bile su Stanković sa 18, Vidaković sa 12 i Kovačević sa 10 poena, dok je kod Belgijanki Delere ubacila 12, a Abdelkader 11 poena. Na prvenstvu za košarkašice do 18 godina Srbija u drugom kolu D grupe igra protiv Italije sutra od 19:15 sati.