lopta u kosu

U Valjevu drugi Stančićev memorijal

U Valjevu u petak počinje drugi „Memorijal Luke Stančića“ za juniore u košarci, potvrdili su danas organizatori. Učestvuje prošlogodišnji pobednik Partizan, finalista Split, Cedevita iz Zagreba, Olimpija iz Ljubljane, sarajevska Bosna, italijanske ekipe Virtus Roma i Ređo Emilija i valjevski Metalac.
Igraće košarkaši rođeni 1996. i mlađi, a van konkurencije nastupiće i slovačka ekipa iz Prievidza, grada sa kojim Valjevo ima uspešnu saradnju. Direktor turnira, novinar Dušan Selaković najavio je dolazak nekadašnjeg asa italijanske košarke Karltona Majersa sa ekipom Ređo Emilija, kao i nekoliko skauta evropskih i NBA ekipa.
Očekuje se i dolazak doskorašnjeg NBA asa Raše Nesterovića, važnog čoveka u Organizacionom odboru Evropskog prvenstva za seniore, koje će biti u Sloveniji.
U Valjevu će se pojaviti i nekoliko bivših jugoslovenskih asova, rođenih 1957, predvođenih Miškom Marićem, Čedom Brborićm i Perom Vučicom, koji su pod Stančićevim vođstvom u Španiji osvojili evropsko juniorsko „zlato“ 1975. godine. Sa njima će doći i tadašnji Lukin pomoćnik Dušan Ivković, aktuelni selektor reprezentacije Srbije, koji je tada u Španiji osvojio svoj prvi trofej.
Luka Stančić (1939-1990) bio je košarkaš i trener Metalca, kojeg je u Prvu ligu SFRJ uveo 1972/73. Vodio je i sarajevsku Bosnu I Vojvodinu iz Novog Sada, bio savezni trener mlađih jugoslovenskih selekcija, pomoćnik Ranka Žeravice na SP seniora u Kolumbiji 1982, a radio je i u Kuvajtu.
Stančićev memorijal završava se u nedelju utakmicama za konačni plasman posle dvodnevnih nadmetanja po grupama. Turnir je osmislila grupa košarkaških entuzijasta iz Valjeva, a podržali su ga KŠ I Grad Valjevo.

Povezana vest:  Aleksandar Petrović nije više selektor BiH